Народна странка

Јеремић: Исход избора у САД далеко од завршетка

Јеремић: Исход избора у САД далеко од завршетка

Председник Народне странке и бивши министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је данас да је на изборима у САД „ствар далеко од завршене“, нарочито имајући у виду наратив који је Доналд Трамп још раније најавио, а онда и спровео у дело у изборној ноћи, када је прогласио победу и „ставио под знак питања цео процес уколико он не буде победник“.

Не бих потцењивао Трампа када је реч о његовој спремности да позове своје присталице на протесте, нити бих потцењивао његов правни тим“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић је прецизирао да ако најмање једна држава не буде у прилици да 14. децембра обезбеди електоре, онда гласање мора да се догоди без њих, а уколико ниједан од кандидата не буде имао 270 гласова, онда 12. амандман на Устав САД предвиђа да се за председника гласа у Представничком дому, а за потпредседника у Сенату.

“Уколико дође до гласања у Представничком дому, то није гласање ’један конгресмен један глас’, него свака савезна држава има по један глас. Републиканци, иако имају мањи број чланова у Представничком дому, имају већину у 26 од 50 држава, тако да ће ситуација бити далеко компликованија. Шта год да се деси, Америку очекују изборна и политичка криза“, додао је Јеремић.

Јеремић је рекао да су председници Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик подржавали Доналда Трампа у изборној кампањи, и са његовим сарадницима договарали да у случају Трампове победе организују велики митинг на фудбалском стадиону Црвене звезде на којем би сва тројица говорила испред аутобусима довезених присталица СНС-а, вероватно у присуству српског патријарха.

„Не мислим да је велика вероватноћа да Трамп остане председник, али то је и даље могуће, и не бих потценио привлачност ријалитија за обојицу, ко и да то буде везано за решавање питања Косова“, навео је Јеремић.

Јеремић је рекао да је Вучић „коцкар који је себе поистоветио са државом“ и да је Србија једина земља Западног Балкана чије се државно руководство отворено ставило на једну страну у америчким изборима.

То није био мудар потез - када су тако високи улози у игри и када је тако висока поларизација у САД. Вучића то може и те како коштати уколико победи Џо Бајден. Одлучио је да се коцка и вуче потезе за које мисли да може себи да приушти, због осећаја супремације и идентификације са државом. Бојим се да му се то може обити о главу”, додао је Јеремић.

Јеремић је рекао да би Бајден, ако би победио на изборима, био председник САД са највећим искуством на Балкану, али да не би био много фокусиран на регион, јер су приоритети америчке спољне политике односи са Кином и многа друга питања.

Бајден у случају победе вероватно не би инсистирао на такозваном вашингтонском споразуму, а милијарди обећаваних после потписивања у Белој кући неће бити ко год да победи. Најопаснија ствар у вези са тим папиром могла би бити да се искористи преседан да су лидери из Београда и Приштине дошли у Белу кућу на преговоре, па би председник САД поново могао да их позове, али да тај пут на столу буде папир који ће бити много озбиљнији и правно обавезујући“, закључио је Јеремић.