Народна странка

Јеремић: Не делује да је Србија изложена превеликим притисцима да уведе санкције Русији

Јеремић: Не делује да је Србија изложена превеликим притисцима да уведе санкције Русији

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да овог тренутка не делује да је Србија изложена превеликим притисцима да уведе санкције Русији, а да санкције не би допринеле приближавању Европској унији, јер са „аутократским режимом“ какав је на власти у Београду „не можемо ни да сањамо о уласку у ЕУ“.

„Ако једном недељно или чешће у Београд на пријатељски разговор долази неки високи немачки функционер, ако председник Србије Александар Вучић пече ћевапе са председником Европског савета Шарлом Мишелом, онда се не стиче утисак да је Србија на ивици остварења неке велике претње против ње“, рекао је Јеремић телевизији Јуроњуз Србија (Euronews).

 

Јеремић је додао да „дозвољава да није у праву“, али да Народна странка зато и тражи да представници власти, који разговарају са ЕУ и САД, јавно у парламенту кажу шта ће се догодити ако не буду уведене санкције, пошто је потпуно јасно да би Србија претрпела тешке економске и политичке последице ако би увела санкције Русији, али нису јасне последице неувођења санкција.

„Увођење санкција нас не би приближило ЕУ, јер на европском путу годинама стојимо зато што немамо слободне медије, функционалну владавину права и борбу против корупције. Не може се у ЕУ ући као диктатура гора од Орбанове, њима је доста једног Орбана, није им потребан још један и то са Балкана“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да Србија јесте једина држава у Европи која није увела санкције Русији, али да ниједна друга држава у Европи није била бомбардована после завршетка хладног рата нити је трпела санкције, и подсетио да су пре тачно 30 година почеле да се примењују санкције против Србије због којих је патио народ, а тадашњи режим гомилао богатство.

Упитан о односима са председником ССП Драганом Ђиласом, Јеремић је одговорио да је то питање „потпуно депласирано“, јер грађане занимају економска питања и свеопште повећање цена, и да им се „повраћа када чују причу" о односима опозиционих првака.

„Народна странка сматра да је хитно потребно укидање субвенција страним компанијама у астрономским износима, и да би тај новац требало уложити у производњу хране, јер се свет креће ка глобалној кризи и недостатку хране, као и да се тим парама помогне најугроженијим грађанима да плате струју. Залажемо се и за укидање акциза на струју“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је „рекордер у субвенцијама“ компанија Хенкел, која је од државе Србије прво добила 145.000 евра по радном месту, а недавно и још по 45.000 евра за нове раднике.

„Као да производе ’Тесла’ аутомобиле или се баве вештачком интелигенцијом, а не шампоне и сапуне. То је чисто бацање народног новца, јер тим парама може да се субвенционише пољопривреда и да се олакша људима да плате рачуне за струју“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да субвенције не би требало потпуно укинути нити забранити законом, али да би држава требало да их даје компанијама које се баве високим технологијама.

„Постоји, рецимо, технологија за производњу водоника који се потом користи за производњу амонијака за вештачка ђубрива, и све то на еколошки позитиван начин, и има смисла дати субвенцију за то, али не и за производњу сапуна, шампона или чоколаде“, закључио је Јеремић.