Народна странка

Јеремић: Увођење санкција Русији могло би да има последице када је реч о чланству Приштине у УН

Јеремић: Увођење санкција Русији могло би да има последице када је реч о чланству Приштине у УН

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би увођење санкција Русији врло вероватно имало озбиљне последице попут евентуалног чланства самопроглашеног Косова у УН и потом стављање Србије пред свршен чин у вези са Републиком Српском, док са друге стране „за сада није довољно јасно шта би биле последице неувођења санкција“.

„Србија ће трпети озбиљну штету ако уведе санкције Русији и у области енергетике и на плану извоза пољопривредних производа, на пример. Знамо, дакле, шта би биле последице увођења санкција, али не знамо шта би биле последице неувођења. Позивам зато власт да нам у скупштинској расправи јасно каже шта би биле конкретне последице неувођења санкција и да ли нам неко ’заврће шију’, јер ово што смо до сада чули није довољан аргумент за увођење санкција било коме на свету“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

 

Јеремић је навео да је у прошлости било више позива Србији да учини неке кораке како би остварила еворпски пут и приближила се ЕУ.

„Био је позив да се Слободан Милошевић изручи Хашком трибуналу да бисмо коначно остварили свој европски пут, био је позив да се расформирају српске институције на северу Косова и Метохије да би се дошло до европског пута… Све је то учињено, а никад даље нисмо били од Европе. Уз сво дужно поштовање, требало би имати одређену дозу резерве према таквим констатацијама“, рекао је Јеремић.

„Требало би да чујемо званичан став ЕУ о томе какву врсту санкција очекује да Србија уведе Русији. Да ли то значи да би министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову био забрањен улаз у Србију, да ли би то морало да подразумева и санкције за руску нафту и гас од којих се иначе изузео један број држава ЕУ, да ли би то подразумевало и санкције за руске спортисте, културу…“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да Србија никада никоме није уводила санкције – ни Америци када је извршила инвазију на Ирак нити државама ЕУ када су напале Либију, и додао да Србија као држава мора да буде резервисана према санкцијама као таквим јер „зна да оне не наносе штету људима који су на власти, него пре свега обичном народу“.

Председник Народне странке, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да је 2008. године, када је потписан Споразум о стабилизацији и придруживању, ситуација у ЕУ у вези са пријемом нових чланица била битно другачија него данас, када је врло тешко замислити даље проширење уније.

„Циљ Народне странке је да Србија буде модерна европска држава, а да би се то догодило, мора се другачије приступати владавини права, борби против корупције, слободи медија… Једно од питања је и усаглашавање са спољном политиком ЕУ, али оно, по мом мишљењу, није приоритет у односу на ситуацију коју имамо у унатрашњеполитчким питањима“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је „велика већина света одлучила да се држи по страни“ поводом сукоба Русије и Украјине и није увела санкције Русији.

„Међу државама које нису увеле санкције Русији је и Израел, најближи савезник САД, који се због својих безбедносних проблема на Блиском истоку, где Русија има утицај, одлучио да не прати америчке санкције против Русије. Турска као чланица НАТО није испратила овај пакет санкција, и тако даље,“ закључио је Јеремић.