Народна странка

Јеремић: Увођење санкција Русији би могло довести до чланства Приштине у УН

Јеремић: Увођење санкција Русији би могло довести до чланства Приштине у УН

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би увођење санкција Русији  “вероватно могло довести до ступања самопроглашеног Косова у УН”, а да би економске последице биле „веома тешке“.

 

„До сада нисам чуо довољно уверљив аргумент за увођење санкција Русији и зато мислим да је неопходно да се о тако важном питању са тако великим последицама разговара отворено и транспарентно у Скупштини Србије“, рекао је Јеремић Радио-телевизији Србије.

Председник Народне странке је навео да су грађани Србије „већином против увођења санкција“, а да је у скупштини потребно говорити о политици не би ли Влада Србије, која као извршна власт доноси одлуке, могла да то уради уз пуну институционалну и Уставом предвиђену подршку.

„Они који су за увођење санкција говоре о некаквим моралним и вредносним разлозима. Када је реч о моралним разлозима, Србија на основу свог искуства и историје и те како одговорно може да тврди да санкције не погађају оне којима су намењене, већ обичан народ и Србија би зато принципијелно требало да буде против увођења санкција било којој држави“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да је врло мало држава у свету увело санкције Русији, осим држава чланица ЕУ и неких најближих савезника САД.

„Већина света се определила да ипак стоји по страни, укључујући и неке врло блиске савезнике САД, попут Израела, а има и чланица НАТО-а које нису увеле санкције Русији, попут Турске, тако да та ствар није баш црно-бела“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је веома важно да се отворено каже какве би биле последице неувођења санкција.

„Да ли нам као држави неко прети и на који начин? Да ли нам прети економски или, не дај Боже, војно? Да просто разумемо које су ствари на столу“, навео је Јеремић.

„Ми за сада не знамо шта је на столу. Председник Србије Александар Вучић је разговарао са немачким канцеларом, француским председником и другим државницима. Он често говори о великим међународним притисцима, и хајде да разговарамо отворено о томе који су то притисци и да у јавној и транспарентној расправи у парламенту и грађани сазнају о чему је реч“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће Народна странка у скупштини питати представнике власти „шта се налази са друге стране“.

„Важно је и да не буде извртања изборних обећања, односно да сте једно говорили пре избора, а друго после избора. Постоје странке и власти и опозиције које су пре избора говориле да никада неће уводити санкције Русији, а данас чујемо неку другу песму са тих адреса. Народна странка је изузетно пажљиво наступала по том питању у кампањи, јер смо били свесни колико је ствар компликована и на који начин може да се развије“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је Народна странка озбиљна и државотворна странка „која дуго мери пре него што пресече и донесе одлуку, а када једном пресече, онда држи реч".