Народна странка

Јеремић: Ако Вучић уведе санкције Русији, Србија ће се још више удаљити од Европе

Јеремић: Ако Вучић уведе санкције Русији, Србија ће се још више удаљити од Европе

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да би одлука председника Србије Александра Вучића да уведе санкције Русији „у реалности одложила улазак Србије у ЕУ“, јер би му то дало нови изговор за снажење аутократских стега за шта би, у том случају, добио аплаузе у западним престоницама.

„Увођење санкција Русији је веома непопуларно међу грађанима Србије, и уколико се Вучић за то одлучи, посегнуо би за још жешћим стезањем друштва, медија, народа и опозиције. У Берлину и Паризу би рекао да то мора да ради да би политика санкција опстала, а они би му рекли ’браво, мајсторе’. Тада би прича о изградњи друштва заснованог на европским вредностима без чега је приступање незамисливо, постала фуснота“, рекао је Јеремић телевизији Инсајдер.

 

Јеремић је додао да Србијом данас влада „криминализована диктатура која још увек није увела санкције Русији“, а да би, ако буду уведене санкције, владала „криминализована диктатура која је увела санкције“.

„У оба случаја на власти је криминализована диктатура. Мисија Народне странке је да сменимо криминализовану диктатуру, и да после тога Србија буде уређена као модерна европска држава“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да се Народна странка залаже да се о санкцијама против Русије отворено расправља у Скупштини Србије и додао да ће Народна странка по том питању заузети коначан став тек након што власт отворено саопшти које би биле последице њиховог неувођења.

Председник Народне странке је истакао да је Србија „на ивици пуцања великог економског мехура, пре свега грађевинског“, што би могло да се догоди врло брзо, без обзира на догађаје у свету.

„Ако грађевински балон пукне, бићемо у ситуацији горој од оне 2008. године, када је избила велика економска криза. У том тренутку спољнополитичка оријентација Србије неће играти пресудну улогу“, рекао је Јеремић.

Упитан да ли је „спреман да разговара“ са председником ССП-а Драганом Ђиласом, Јеремић је одговорио да то „апсолутно не занима грађане“, и да Народна странка „више неће учествовати у слуђивању народа, укључујући и јалово препуцавање пред камерама о томе ко ће с ким да седне“.

„Грађани желе да чују како може да им се помогне и олакша када нема шећера и када струја поскупљује и да ли неко има идеју како да покрене економију различиту од онога што слушамо у свакодневним вишесатним обраћањима Александра Вучића. Ако струја додатно поскупи, половина домаћих предузетника ће имати негативни салдо пословања“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да се Народна странка залаже за укидање акцизе на струју и да социјално најугроженије категорије становништва добију „субвенције од 50 одсто за плаћање струје“, као и да домаћи привредници добију субвенције уместо странаца и да се у парламенту усвоји закон о забрани ископавања литијума.

„Сматрамо да би што пре требало конституисати Скупштину Србије и Скупштину Београда како би се проблеми решавали у институцијама. За Народну странку нема никаквог шуровања са Вучићем – ни у скупштини, ни на канабеу, ни иза затворених врата нити било где“, закључио је Јеремић.