Народна странка

Јеремић: Избацићемо Рио Тинто из Србије

Јеремић: Избацићемо Рио Тинто из Србије

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да компанија Рио Тинто неће стићи да пре промене власти отвори рудник литијума код Лознице, и да са данашњим технологијама нема начина да се он експлоатише у форми у којој је у Србији, а да се тиме „трајно не урнише животна средина“.

„Ми ћемо Рио Тинто избацити из Србије. Кога год да су подмитили, то ће бити део кривичног поступка. У затвор ће ићи сви који су им помогли да дођемо у непосредну опасност од бесповратног уништења животне средине у нашој земљи“, рекао је Јеремић телевизији Ваљево плус.

 

Јеремић је поручио Рио Тинту и „његовим пајташима из Владе Србије“ да у Србији неће бити разговора о копању литијума пре него што то почне да се ради у Немачкој, где такође постоје огромне резерве литијума.

Коментаришући ситуацију у Босни и Херцеговини, Јеремић је истакао да је „Инцково наметање закона апсолутно неприхватљиво“ и да би против наметања таквог закона Босни и Херцеговини и Републици Српској „сви требало да се недвосмислено изјасне“.

„Опасно је оно што може да изађе из тога. Ако се власт у Србији не понесе одговорно, тако да се тензије спусте, то би могло да ескалира и да нанесе много несреће“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова, рекао је да је ситуација у БиХ „прилично забрињавајућа“ и да би лако могла да прерасте у нешто озбиљније.

„Режим у Србији својим понашањем, нажалост, доприноси расту тензија, и то смишљено, са намером да се ствари приближе тачки кључања и да онда Александар Вучић ’прискочи у помоћ и реши ствар’, и тако пошаље поруку међународној заједници да без њега нема мира и стабилности на Балкану“, навео је Јеремић.

„То ‘пали ватру да би је угасио’ је крајње неодговорно понашање. Историја нас учи да се такве ватре неретко отржу контроли, са трагичним последицама“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да законе на начин на који га је Валентин Инцко донео намећу империјалне силе у својим колонијама.

„Ако, међутим, хоћете да поштујете суверенитет, независност и достојанство БиХ, онда се нећете понашати као аустроугарски намесник. Када у данашњем времену урадите нешто тако, показали сте да немате никакво поштовање за ту државу“, рекао је Јеремић.

На питање о изборима, Јеремић је одговорио да Народна странка неће изаћи на изборе по сваку цену, него само ако изборни услови буду „минимално фер и поштени“.

„Варају се они који мисле да смо сада спремни на све. Наравно да постоје и они који се баве политиком само да би имали посланичка и одборничка места и паразитирали у систему на грбачи народа. Они ће, као и прошле године, изаћи на изборе уз подршку власти. Народна странка је другачија“, рекао је Јеремић.