Народна странка

Јеремић: Реваншизам значи да Пинк више не постоји

Јеремић: Реваншизам значи да Пинк више не постоји

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да реваншизам за који се та странка залаже значи да по промени власти телевизија Пинк више неће постојати и да ће власнику те телевизије Жељку Митровићу по Закону о лустрацији бити изречена трајна забрана бављења јавним послом.

„Реваншизам значи то – нема више Пинка. Лично, срушио бих зграду Пинка, наравно, по закону. Сигурно постоји неки комунални разлог да та зграда не буде на том месту. Верујем да би детаљни увид у пословне и друге акте Жељка Митровића донео и одређене кривичне реперкусије“, рекао је Јеремић за Newsmax Adria.

 

Јеремић је навео да у нападима на Народну странку због залагања за реваншизам „предњаче Борис Тадић и Небојша Крстић“, али да им он „не би одговарао“.

„Они имају своју логику, а логика Народне странке је следећа – 2000. године је изостао 6. октобар, 2008. године је покушано помирење са снагама из деведесетих и данас смо ту где јесмо. Сада би требало покушати нешто друго, а то је немилосрдно привођење правди и одузимање имовине свима који су се огрешили о правне и моралне норме, и то без права на куповину покајнице. То ће захтевати доношење закона о лустрацији и пореклу имовине и немилосрдну примену тих закона на све“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом изјаве министарке енергетике Зоране Михајловић да министарство које предводи „није учествовало“ у додели посла градње магистралног гасовода Београд-Лозница, рекао да „министарка очигледно пере руке“.

Зорана Михајловић је оптужила Јеремића да „предводи талибанско крило опозиције“.

„Да ли је талибански то што постављамо питање зашто се доделе послова о изградњи гасовода одвијају под велом тајне? Да ли је талибански да питате зашто се посао од 75 милиона евра добија без тендера и како то да послове углавном добија компанија ’Миленијум тим’“, упитао је Јеремић.

Јеремић је раније данас рекао да је Народна странка Тужилаштву за организовани криминал поднела кривичну пријаву против председнице Владе Србије Ане Брнабић, Зоране Михајловић и власника „Миленијум тима“ Стојана Вујка и Ивана Бошњака, због сумње да им је омогућено незаконито прибављање користи кроз посао од 75 милиона евра, колико вреди градња гасовода Београд-Лозница.

„Тај посао је додељен у тајности и Влада Србије се позвала на хитност, а то значи да је хитно потребна знатно већа количина гаса код Лознице, где нема планова за нова индустријска постројења, осим евентуално рудника литијума који намерава да отвори компанија Рио Тинто. Не гради се нуклеарно постројење, него гасовод. Зашто се то ради тајно“, упитао је Јеремић.

Јеремић је истакао да не би дозволио да се пројекат Рио Тинта спроведе у дело да је он на власти.

„Ми смо суверена држава и можемо да их избацимо из Србије. Када се литијум буде копао у Немачкој, где га такође има у великим количинама, онда ћемо и ми моћи да размишљамо да се копа у Србији. Сада не може, зато и не сме бити којекаквих локалних референдума, тајних гасовода и Закона о водама који смрди на Рио Тинто, јер омогућава довођење воде цевоводима кроз директну погодбу на неке локације“, рекао је Јеремић.

„Став Народне странке је јасан – не Рио Тинту“, додао је Јеремић.

Упитан о састанку председника Србије Александра Вучића и премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија у Бриселу, Јеремић је одговорио да „од бриселског процеса очигледно више нема ништа“, јер је Вучић у оквиру тог процеса Албанцима већ предао све што је могао да преда.

„Приштина иде даље, пошто је од Вучића у Бриселу већ добила све - расформирана је српска држава на северу Косова и Метохије, предат је електроенергетски систем, Приштини је дат међународни телефонски позивни број… Самопроглашено Косово сада занима само оно што не може да добије у Бриселу, а то је столица у УН и даља међународна афирмација кроз чланство у међународним организацијама“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је зид који дели Приштину од чланства у УН зацементиран одлуком Међународног суда правде који је рекао да се коначни статус Косова и Метохије може одредити само у Савету безбедности УН, а тамо Русија и Кина имају право вета.