Народна странка

Јеремић: Полиција зна ко је лепио увредљиве плакате, сумњам на владајућу странку

Јеремић: Полиција зна ко је лепио увредљиве плакате, сумњам на владајућу странку

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да сумња да су увредљиве плакате испред зграде у којој живи са породицом лепили активисти владајуће странке и да би, уколико се то испостави да је тачно, за власт било „доста непријатно“ када би они били приведени и дали изјаве.

„Полиција лако може да открије починиоце на основу снимака камера. Уверен сам да су они професионално урадили свој посао, прегледали снимке и да могу да идентификују починиоце. Сумњам да су по среди активисти владајуће странке, и ако то није случај, позивам власт да ме демантује“, рекао је Јеремић телевизији Нова С.

 

Јеремић је истакао да би волео да се покаже да су његове сумње биле неосноване и да полиција саопшти ко је лепио увредљиве плакате преко пута улаза у његову зграду, што је назвао мафијашком поруком „знамо где живиш“, са намером да се узнемири његова породица.

Ја сасвим сигурно нећу поклекнути пред уличним вандалима, било да они лепе плакате испред кућа својих политичких противника, или да седе у министарским фотељама“, рекао је Јеремић.

„Власт тврди да јој је приоритет борба против организованог криминала, али ако не може да ухвати уличне вандале који лепе плакате пред камерама, како ће се борити против нечег озбиљнијег“, упитао је Јеремић.

Председник Народне странке је рекао да је опозиција близу договора о захтевима и заједничком ставу у дијалогу о изборним условима.

„Обавестићемо јавност када будемо постигли договор, а напредак у разговорима је постигнут јер медији нису знали за наше састанке, од којих је један одржан јуче. Нема ништа од ударања на сва звона ’ми ћемо бити домаћини, дођите да видите и снимите’. Не може се договор постићи у карневалском формату, у којем камере чекају учеснике пре и после састанка. Мотиви учесника таквих разговора су другачији од постизања договора“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да у преговорима о изборним условима мора постојати кредибилна претња бојкотом да би ти преговори текли нормално.

„Мора постојати претња да нећете покусати све што вам сервирају и зато ’штајкбрехери’, односно странке које су изашле на изборе 21. јуна, нису кредибилни саговорници за боље изборне услове, јер су они њима били довољно добри и у јуну“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да Народна странка сматра да у дијалогу власти и опозиције о изборним условима мора постојати кредибилни посредник и да је то само Европска унија.

Мислим да би могло бити напретка у тим разговорима, јер власт себи не може да дозволи још једну рунду нелегитимних избора. Степен заинтересованости ЕУ је куд и камо већи него раније. Мало је људи очекивало да ће бојкот бити толико успешан и да ће донети кристално јасан резултат, у смислу да Србија постане уз Белорусију једина земља у Европи без опозиције у парламенту. Европи није баш пријатно да настави ангажовање са таквом влашћу, која је сада и формално хибридни режим, дакле чак ни фингирана демократија“, рекао је Јеремић.

Упитан о избору бивше функционерке Демократске странке Гордане Чомић за министарку за друштвени дијалог, Јеремић је одговорио да је увођење министарства за дијалог пођеднако смислено као што би било увођење министарства за размишљање, а да „не би коментарисао кадровско решење“.

Мислим да је доста алармантан показатељ друштвене кризе то што се успоставља министарство дијалога. Не пада ми у овом тренутку на памет иједна друга држава која има нешто слично“, рекао је Јеремић.