Народна странка

Јеремић: Упоредити резултате Србије и Хрватске када прође пандемија

Јеремић: Упоредити резултате Србије и Хрватске када прође пандемија

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да би зарад утврђивања ефикасног приступа у будућим кризним ситуацијама, после пандемије вируса корона требало упоредити резултате постигнуте у државама Балкана, рецимо у Србији и Хрватској, које су примениле два различита приступа у борби против заразе.

„Србија је приступила радикално, попут Кине, а Хрватска је имала приступ ближи Немачкој. Ми смо суседи, земље са упоредивим бројем становника и сличном културном матрицом. Сада је рано за поређење, јер епидемија није завршена“, рекао је Јеремић у онлајн дискусији „Свет након вируса корона“ коју је организовала студентска организација МААТ из Ниша.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и бивши председник Генералне скупштине УН, оценио је да ће свет из кризе изазване пандемијом вероватно изаћи са мањим степеном слободе, али да ће “демократски устројене државе наћи начин да то ограниче.”

„У тешким тренуцима, као што су пандемије или ратови, изађе на површину права природа сваког друштва, па и човека. Своје право лице тада показују и лидери, од којих су неки и раније имали диктаторске тенденције“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да „није спреман да одржи опело Европској унији“ и да се не слаже са „злурадим коментарима о поразу европске идеје“, али да је ЕУ доживела много удараца од почетка пандемије и да зато следи нови талас европских трвења.

„Када прође пандемија, поставиће се питање ко ће све то да плати и да ли ће Холандија, Немачка и Данска пристати да обнављају италијанску и шпанску привреду, али те државе се рационално односе према проблемима и верујем да ће ЕУ наставити да функционише“, рекао је Јеремић.

Упитан о позицији Србије у међународним односима током кризе, Јеремић је одговорио да би свакако требало градити добре односе са Кином али и истовремено водити рачуна да се не гура прст у око другим актерима који су такође веома важни и географски ближи Србији.

„На почетку кризе било је извесне дозе дипломатске и емотивне незрелости. Није требало театрално правити циркус, јер је то одјекнуло у западним медијима. Када се данас тамо говори да је Кина продрла дубоко у слабине Европе, Србија се наводи као пример“, рекао је Јеремић.

„Блиска сарадња са свим економски и политички важним актерима мора да се настави, али то неко мора да ради на много елегантнији начин“, навео је Јеремић.

Јеремић је оценио да ће криза тешко погодити САД, али да ће Америка превазићи кризу са мање последица од других држава.

„Америка је у другачијој ситуацији од осталих, јер у оваквој кризи до највећег могућег изражаја долази могућност коју има само Америка – да штампа доларе без инфлаторних последица“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је пандемија само оголила чињеницу да су суверене државе одувек биле главни играчи у међународним односима.

Прича о крају националне државе као носиоцу политичке организованости је дошла на крају Хладног рата када се мислило да ће глобализација довести до тога да ће међународне корпорације и њихов капитал бити у првом плану. Јасно је да то није тако још од 2008. године, када је светска економска криза оборила ту илузију и сада је то очигледније него икада, чак и унутар ЕУ. Показало да када је густо, диже се граница између Белгије и Холандије, а камоли неке друге границе“, рекао је Јеремић.