Народна странка

Јеремић: Бојкот избора ако власт не обезбеди фер и демократске услове

Јеремић: Бојкот избора ако власт не обезбеди фер и демократске услове

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би опозиција требало да бојкотује изборе ако власт одбије да обезбеди фер и демократске изборне услове.

„Сада нема нормалних услова за изборе, медији са националним фреквенцијама су затворени, бирачки спискови неуређени, и мој став је да не би требало наставити са давањем легитимитета тако ишчашеном изборном процесу, а тиме ни одлукама које би доносили органи изабрани на нелегитиман начин“, рекао је Јеремић Радиотелевизији Војводине.

Јеремић је истакао да ако се на изборима користе илегална средства, онда резултат избора не може бити легалан, а самим тим ни легитиман.

Председник Народне странке је навео да ће о евентуалном бојкоту избора одлучивати страначки органи, као и органи Савеза за Србију, и изразио наду да ће цела опозиција имати јединствен став о том питању.

„Народна странка се од свог оснивања залагала за обједињавање опозиције и то ће наставити да чини и у будућности. То је, по мом мишљењу, неопходно да би грађанима ситуација била кристално јасна - да режиму постоји само једна алтернатива. То нас учи искуство из претходних деценија“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да би опозиција требало да буде апсолутно јединствена, јасна у поруци и одлуци „о изласку или неизласку на изборе“.

Упитан о разликама између странака окупљених у Савез за Србију, Јеремић је узвратио питањем да ли су Черчил и Стаљин постављали филозофска питања и бавили се пуританском политичком анализом један другог, када су се нашли у сукобу са Хитлером.

„Од Другог светског рата у Србији нисмо имали уређење које је било ближе потпуној и чистој дефиницији фашизма. Умберто Еко је за фашисте рекао да другачије мишљење називају издајом, интелектуалце презиру, следбенике понижавају, парламент обесмишљавају - шта од тога тренутно није случај када говоримо о актуелној власти“, упитао се Јеремић.

Јеремић је, поводом преговора о Косову и Метохији, истакао да се Народна странка противи чланству Приштине у УН и „разграничењу“, јер би такво решење изазвало још већу нестабилност на западном Балкану.

„То је као када би се упала плућа лечила терапијом која изазива рак. Та деструктивна идеја мора пропасти, ако желимо добро Србији и мир и стабилност у целом региону“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да би својевољно одрицање Србије од дела своје територије био преседан после којег би и друге етничке заједнице могле такође да траже промену постојећих граница.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, поновио је да бивши британски премијер Тони Блер у договору са председником Србије Александром Вучићем лобира за „разграничење“ у најутицајнијим престоницама Запада.

„Као што је Блер тренутно секундант Вучићу, Хашиму Тачију је то Бернар Кушнер. Ако будемо равнодушни према таквим стварима, не би ме чудило да једног дана нека будућа Вучићева влада изабере Веслија Кларка да лобира за улазак Србије у НАТО“, закључио је Јеремић.