Народна странка

Јеремић: Новак Ђоковић је Мухамед Али нашег времена

Јеремић: Новак Ђоковић је Мухамед Али нашег времена

Председник Народне странке и бивши министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је данас да је Новак Ђоковић не само најбољи тенисер у историји, него и „Мухамед Али нашег времена“, јер је показао невероватну чврстину својих уверења и непоколебљиву спремност да их брани без обзира на цену, слично Алију који је својевремено остао истрајан у свом одбијању да учествује у рату у Вијетнаму, упркос суспензији.

„Надам се да ће депортовање из Аустралије и цела та ситуација проћи са што је мање последица по Ђоковићеву каријеру. Он је изабрао тежи пут, као што га је увек и бирао, и сигуран сам да неће одустати од својих уверења. То се неће допасти значајном броју људи, не само у организацији светског тениса, већ и у широј међународној арени. Верујем да би од нас у Србији морао да има безрезервну подршку, шта год буде одлучио“, рекао је Јеремић телевизији Нова С.

 

Јеремић је истакао да је разлог протеривања Ђоковића из Аустралије бизаран, јер је депортован „не због вербалног деликта, што би било довољно контроверзно, већ због опасности да би могао да почини вербални деликт, што је далеко горе“.

„То је опасан преседан, и то не само за Аустралију. У неким државама света, нажалост, вербални деликт и даље постоји као правна категорија, али ово је први пут да неко буде кажњен на бази претпоставке да би могао да почини вербални деликт“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је „по среди чиста политика“ и да је реч о „дилетантски замишљеној показној вежби власти“ пред опште изборе у Аустралији, а да се све у вези са Ђоковићем претворило у „потпуну пи-ар катастрофу Аустралије”, и додао да је имиџ Аустралије у свету „и те како оштећен, што ће доћи на наплату у годинама које долазе“.

„Ово је велика срамота и за Канберу и за турнир Отворено првенство Аустралије. Какав год људи имали став о Ђоковићу, сви се у међународној штампи слажу да је Аустралија потпуно забрљала. Сада је свет приметио како се Аустралија генерално понаша према избеглицама и азилантима, па се захваљујући Ђоковићу сазнало и за младића кога у притвору држе девет година од када је затражио улазак у Аустралију“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да на аеродрому у Аустралији није понижаван само најбољи тенисер свих времена Новак Ђоковић, него посредно и држава Србија, јер Ђоковић има дипломатски пасош Србије.

„Србија није искористила све дипломатске могућности, између осталог и зато што већ годину и по дана немамо амбасадора у Канбери, нити конзула у Сиднеју, што је показатељ ширег расула у српском Министарству спољних послова. Да имамо тамо амбасадора, он је могао да затражи пријем у Влади Аустралије којој је могао да званично представи колики је проблем малтретирање Ђоковића по наше међудржавне односе“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да то што је председница Владе Србије Ана Брнабић телефоном разговарала са премијером Аустралије Скотом Морисоном показује колико власт у Београду не разуме дипломатију и своди је на лично звање телефоном.

„Аустралија има амбасадора у Београду. Министарство спољних послова је требало га позове и да му уручи оштар демарш у којем би био формализован став Србије да би одмах требало да престане понижавање носиоца дипломатског пасоша Ђоковића и да ће то малтретирање имати последице по односе две државе“, додао је Јеремић.

Јеремић је оценио да Аустралија „вероватно не би устукнула, али би тај демарш могао да учини потпуно легитимним даље мере реторзије Србије према Аустралији“.

„Када је реч о економским интересима Аустралије у Србији, Рио Тинто је аустралијска компанија, на пример. Власт би морала да размисли да ли ће пројекат Рио Тинта у Србији претрпети озбиљне последице због скандалозног понашања према Ђоковићу“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да би нови амбасадор Србије у фебруару требало да оде у Аустралију, али да би његов одлазак требало одложити, што би свака држава учинила у оваквим околностима.

„У дипломатско-конзуларној мрежи имамо серију неупражњених места, рецимо, немамо конзула у Њујорку, који је изузетно важно место“, рекао је Јеремић.

„Надам се да то неће бити бивши директор ЕПС-а Милорад Грчић, што није незамисливо. То није смешно, јер су кадрови у српској дипломатији данас такви да је Марко Ђурић један од наших најбољих амбасадора у свету. А ви размислите шта то говори о другима“, закључио је Јеремић.