Народна странка

Јеремић за НИН: Држимо реч, без обзира на цену

Јеремић за НИН: Држимо реч, без обзира на цену

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да та странка бојкотује изборе јер je далa реч да ће то учинити и да би било благотворно да неко у Србији коначно одржи неко јавно изречено обећање, без обзира на цену коју ће због тога платити.

„Народна странка се одрекла буџетског финансирања и привилегија које би нам следовале на бази освојених посланичких и одборничких места у заробљеним институцијама. Нећемо да зарад практичне користи погазимо своје идеале, и одбијамо да будемо паразит у систему који хоћемо да мењамо. Сигуран сам да ће бити оних који ће то умети да цене у будућности“, рекао је Јеремић у интервјуу недељнику НИН.

На питање да ли је у Савезу за Србију разговарано о активнијем супротстављању властима, Јеремић је одговорио да ће док год буде владала атмосфера бруталне сукобљености у друштву, превагу односити они који се напајају деструкцијом.

Подела на ’нас’ и ’њих’, на два непријатељска табора између којих је немогуће направити мост разума је гаранција за продужетак кошмара који живимо, потенцијално још дуги низ година. Ко у то има сумње, нека размисли о развојном путу Црне Горе од средине деведесетих до данас“, рекао је Јеремић.

Упитан ко је највише допринео утиску да су унутар опозиције односи гори него између неких опозиционих и СНС-а и да ли се односи у опозицији могу консолидовати, Јеремић је узвратио питањем да ли постоји пример организације у Србији у којој данас владају прилике за похвалу.

„Какви су данас односи у медијима? Цркви? Спорту? Правосуђу? Локалним самоуправама? Дубоко смо потонули, и настављамо да се укопавамо. Морамо смогнути снаге да погледамо истини у очи, признамо да смо грешили и да нам је неопходан ресет на свим нивоима. Верујем да ће нам саборност у држању речи и солидарност у заједничком одрицању од системских привилегија то омогућити“, рекао је Јеремић.

На констатацију да га „јако дуго није било у јавности“ и питање шта је радио током ванредног стања, Јеремић је одговорио да „чињеница да се то што сам изабрао да се уздржим од конфронтирајућег тоналитета приликом слања политичких порука доживљава као „повлачење из јавности“ доста  пластично говори о томе у каквом друштву живимо, где „уколико не испољаваш агресију према политичким противницима, ниси вредан пажње медија“.

„Мислим да је то један од разлога због којих честит свет окреће главу од политике“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, рекао је да је криза изазвана пандемијом вируса корона жестоко уздрмала свет и да ће њене консеквенце бити безмало драматичне.

„Односи великих сила, глобални ланци снабдевања, образовање, здравствена политика, миграциони притисци, улога технологије – ништа више неће бити исто. Читаве индустрије ће бити трансформисане, производни погони дислоцирани, стотине милиона радних места укинуто – али приближно исто толико и створено“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да ће они који буду кадри да препознају законитости ових процеса, одбаце старе догме и прихвате нове трендове, бити на далеко мањем губитку од осталих, чак и просперирати.

„Преспавали смо пад Берлинског зида и сврстали се у губитнике глобализације. Данас се налазимо на почетку нове ере – упрошћено речено, деглобализације. Будемо ли опет у ’контрафази’, заточеници унутрашњих сукоба у потпалубљу брода у који је са свих страна почела да улази вода, последице ће бити једнако погубне – а можда и горе“, закључио је Јеремић.