Народна странка

Јеремић: Ко није против “немачко-француског плана” подржава или независно Косово или Вучића, или оба

Јеремић: Ко није против “немачко-француског плана” подржава или независно Косово или Вучића, или оба

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је потпуно јасно да је „немачко-француски“ план за Косово и Метохију покушај кршења суверенитета, територијалне целовитости и Устава Србије, а да су они који подржавају тај план „или за независност Косова или за Александра Вучића или за оба“.

„Онај ко данас покушава да се сакрије иза тврдњи ’нисмо добили план’ или ’не знамо шта пише у том плану’ директно лаже грађане Србије и нема храбрости да каже свој став, а ко је на којој страни показаће седница Скупштине Србије, заказана за четвртак, 2. фебруар“, рекао је Јеремић телевизији Нова С.

 

Јеремић је истакао да је позиција Народне странке јасна – одлучно и без увијања одбити „немачко-француски план“, и додао да ће посланици те странке тај став заступати и током скупштинске расправе.

„Верујем да ће грађанима после седнице бити много јасније шта се догађа на српској политичкој сцени и до каквих је ту промена дошло“, рекао је Јеремић.

„Видимо драматичну промену у наступу неких политичких странака које формално нису у власти, а некада су биле изузетно оштре у наступима против режима, док су данас њихови наступи непрепознатљиви – то је љубав, разумевање, размена комплимената са представницима власти какве не можете да замислите“, навео је Јеремић.

Јеремић је додао да те странке „могу да се праве да то чине због вишег циља, али да на дневном реду није ништа друго осим нуђења власти да јој се у будућности буде и формални партнер, а не само неформални као данас“.

Председник Народне странке, који је и бивши председник Генералне скупштине УН, истакао је да би Србија сада требало да обавести Савет безбедности да постоје иницијативе за решавање статуса Косова и Метохије ван тог тела.

„Онима који нуде такве предлоге требало би да кажемо да о томе нећемо преговарати осим у Савету безбедности и да ако желе да са нама разговарају о предлогу, тај папир упуте у Савет безбедности и позову нас да о томе тамо разговарамо“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Савет безбедности, и према Резолуцији 1244 и према мишљењу Међународног суда правде, једино место у којем се може одредити будући статус Косова и Метохије.

„Зато је веома опасно улазити у рискантан плес са квинтом и са њом разговарати о будућем статусу и истовремено рачунати да ће председник приштинске владе Аљбин Курти бити тај који ће учинити фаталан корак и тиме довести до ситуације да не дође до потписивања споразума“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је могуће да је калкулација Београда да ће се Курти, који се показао као „ноторно тврд, нефлексибилан и ненадарен за дипломатију“, сам постарати да од споразума не буде ништа, а да представници Србије „испадну добри момци“.

Јеремић је рекао да постоји „нула одсто шансе да ЕУ уведе санкције Србији ако одбије немачко-француски предлог“, јер о томе не постоји јединствен став држава чланица уније.

Председник Народне странке је навео и да Србија не би требало да уводи санкције Русији, и додао да је Србија данас „једина држава на свету коју САД и ЕУ и даље покушавају да убеде да то учини”.

„Санкције против Русије нису успеле, већина света је одбила да их уведе. Показало се да је то било исправно, и зашто бисмо даље разговарали о томе“, упитао је Јеремић.

Јеремић је рекао и да „не можете бити частан човек а да не поздравите изјаву председника Хрватске Зорана Милановића да је Косово и Метохија отето Србији“.

„Догодио се покушај отимања дела територије Србији, сувереној држави и чланици УН, и то је тако, не може се спорити. Зато сам био шокиран коментарима људи који су критиковали Милановића јер је рекао манифестну истину. Ништа неморалније не може бити него критиковати човека који је рекао истину“, закључио је Јеремић.