Народна странка

Јеремић: Не треба да прихватимо Вучићеву игру

Јеремић: Не треба да прихватимо Вучићеву игру

„Бојим се да улазимо у критичну фазу два паралелна процеса: унутрашњег и међународног. Први је срастање државе и организованог криминала, а други форматизација региона као неке врсте тампон-зоне између Европе и Блиског истока”, изјавио је Вук Јеремић.


Председник Народне странке сматра да би епилог конвергенције тих процеса могла бити “дуготрајна суспензија демократије у смислу укидања могућности да у јавности искажете критичко мишљење, као и ускраћивање права да се бавите чак и најредовнијим пословима уколико за то немате барем прећутну сагласност власти – локалне или државне“.


Јеремић у интервјуу за Нову економију истиче и да је ”прича о Косову  изузетно комплексна”, те да је погрешно инсистирати на брзим решењима косовског проблема, јер она не могу бити одржива.


„Идеја о “разграничењу”, односно вољном прецртавању границе у миру с идејом да једна етничка група остане с једне, а друга с друге стране представља опасан преседан за ове просторе. Косовски чвор је тежак, и да би се распетљао неопходно је пронаћи дугорочније решење. Ни оно наравно не би било вечно, јер у политици не постоји ништа што је вечно“, каже Јеремић.


Када је реч о потенцијалном референдуму у вези са Косовом, Јеремић каже да верује да Вучић неће избећи прилику “да се сакрије иза народне воље”, односно да ће расписати превремене изборе и на тај начин “покушати да симулира плебисцитарну подршку за свој договор са Тачијем”.


Он указује да да би то били најнерегуларнији избори до сада и да Вучић рачуна на то да ће међународна заједница окренути главу од масовне крађе, “јер жарко желе тај његов потпис на косовску независност који би уследио.”


“Лично мислим да не би требало да прихватимо ту Вучићеву игру. Давати легитимитет нелегалном процесу значило би прихватити његов исход, али и сваку одлуку коју би на тај начин изабране институције покушале да спроведу у дело”.


На питање о начину на који министар Ивица Дачић води министарство спољних послова Јеремић каже да нерадо у јавности критикује људе са којима је некада блиско сарађивао, упркос томе што се многи тог кодекса не држе кад је он (Јеремић) у питању. Он додаје и да би фокусирање на критику актуелног министра скренуло пажњу са стварних проблема у односима са светом који не настају због министарства спољних послова већ због “онога који се за све пита у овој држави, а престолује на Андрићевом венцу”.


“Дачић се у том смислу налази у ситуацији која не подразумева нарочито висок степен одговорности. То му отвара простор да се у опхођењу са страним званичницима понаша прилично лежерно, често и пред камерама, и то на начин који у дипломатији није баш уобичајен.”


О спекулацијама да ће Народна странка, заједно са бившим председником Томиславом Николићем и “незадовољним напредњацима”, правити нови патриотски блок Јеремић одговара да се то неће десити и додаје да у Савезу за Србију за сада нема несугласица.


„Функционишемо боље него што је то било ко могао да очекује. Власт то зна, зато нам и ускраћује простор за обраћање јавности. Ми данас не можемо да организујемо скуп у затвореним просторима, укључујући чак угоститељске објекте, у великом броју места у Србији. То се није догађало ни у време Слободана Милошевића“, закључује Јеремић.