Народна странка

Јеремић: “Миленијум тим” за моје изјаве да не тужи медије, него мене

Јеремић: “Миленијум тим” за моје изјаве да не тужи медије, него мене

Председник Народне странке Вук Јеремић позвао је данас „Миленијум тим“ да, ако подноси тужбе због изјава у којима указује да је та компанија „генератор корупције и један од највећих система за исисавање новца грађана из буџета у приватне џепове“, то чини против њега, а не против медија који преносе његове изјаве.

„Власници ’Миленијум тима’ Иван Бошњак и Стојан Вујко су међу најбогатијим људима у Србији, милијардери, а подносе тужбе против малих и нешто већих слободних медија у којима траже одштету од 100.000 евра. Такса за одговор на тужбу је око 54.000 динара, што је за многе медије значајан новац. Реч је о очигледном покушају ућуткавања“, рекао је Јеремић порталу „Инфо Врањске“.

"Нека 'Миленијум тим' и власт мене туже, нападају и прогоне, а медији нека раде свој посао и преносе шта говоре људи који учествују у јавном животу", додао је Јеремић.

 

Јеремић је навео да је „Миленијум тим“ поднео више од 20 тужби од којих највише против медија, а неке и против Народне странке.

„Хоће да нас уплаше да не говоримо о њиховим марифетлуцима, али су се грдно преварили. Не да се нисам уплашио, него сам после њихових тужби јавности представио још више доказа о њиховом сумњивом пословању које је готово искључиво са државом, и на основу којег су Бошњак и Вујко постали милијардери“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је куповина Врањске Бање „очигледан лоповлук“ због којег ће „у затвор ићи сви умешани“ у ту операцију, и подсетио на извештај Савета за борбу против корупције који је препоручио Влади Србије да задужи Тужилаштво за организовани криминал да предузме законом предвиђене мере, али се влада оглушила о ту препоруку.

„’Миленијум тим’ учествује у гасификацији готово трећине Србије, гради државне станове и послове добија најчешће без тендера. Та компанија је 2019. године приходовала милион динара на сат, а сада јој је приход и већи“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши председник Генералне скупштине УН и бивши министар спољних послова Србије, истакао је да је Народна странка предузела „одређене међународне кораке у разобличавању ’Миленијум тима’“, и додао да му „међународни односи и контакти нису страни“.

„Након првих таквих корака разобличена је лаж ’Миленијум тима’ о Врањској Бањи, а то је да ће амерички ланац хотела ’Мериот’ инвестирати у Врањску Бању. ’Мериот’ је саопштио да не намерава ништа да уложи у Врањску Бању и да са ’Миленијум тимом’ нису ни разговарали о било каквим финансијским улагањима, већ само о продаји своје франшизе”, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је председник Србије Александар Вучић недавно „слагао у камеру“ да је „Миленијум тим“ купио Врањску Бању за „седам, осам милиона евра“, а да је опште познато да је та бања купљена по цени од свега 1,88 милиона евра.

„Вучић, дакле, лаже на телевизији бранећи ’Миленијум тим’, председница Владе Србије Ана Брнабић ’скаче’ у њихову одбрану, а пре неки дан је и министар унутрашњих послова Александар Вулин учинио исто”, рекао је Јеремић, и додао да је очигледно да је по среди државни пројекат.

„Присуство амбасадора САД Ентонија Годфрија потписивању уговора о сарадњи ’Миленијум тима’ и ’Мериота’ требало је да нас уплаши, да се не ’качимо’ са Американцима. Ја сам у животу размењивао прилично непријатне поруке са самим врхом САД, укључујући и државног секретара, о много већим стварима него што је овај пројекат, за који ће сигурно бити доказано да је коруптиван и из којег ће се америчка компанија повући“, навео је Јеремић.

Јеремић је рекао да ће се „Мериот“ повући након што схвати да „Миленијум тим“ не намерава да се бави бањским туризмом, и додао да се компанија Вујка и Бошњака „бави прањем новца и изградњом по надуваним ценама гасовода и других ствари“.