Народна странка

Јеремић: Кривичне пријаве против Ане Брнабић, Зоране Михајловић и власника Миленијум тима

Јеремић: Кривичне пријаве против Ане Брнабић, Зоране Михајловић и власника Миленијум тима

Народна странка поднела је данас Тужилаштву за организовани криминал кривичну пријаву против председнице Владе Србије Ане Брнабић, министарке енергетике Зоране Михајловић и власника „Миленијум тима“ Стојана Вујка и Ивана Бошњака, којима је омогућено незаконито прибављање користи кроз посао од 75 милиона евра, колико вреди градња гасовода Београд-Лозница.

„Ако се велики инфраструктурни пројекат може некоме доделити у потпуној тајности, онда то и те како смрди на озбиљну корупцију. Зашто хитно граде додатни енергетски капацитет за Лозницу, а тамо нема великих планова осим за рудник литијума Рио Тинта. Или је за тајност разлог лоповлук, или Рио Тинто, или оба. У нормалној држави и под нормалним околностима послови се сигурно не добијају овако“, рекао је председник Народне странке Вук Јеремић на конференцији за новинаре.

 

„Да би се утврдило чињенично стање, Народна странка је покренула нешто што је требало да уради тужилаштво, и са пажњом ћемо пратити наставак овог процеса“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Влада Србије 8. априла донела тајни закључак у вези са изградњом гасовода, који се не може наћи ни на сајту владе нити у Службеном гласнику.

„Ако та одлука не носи ознаку тајности, онда је опет реч о кривичном делу, јер сви закључци владе који нису тајни морају бити доступни јавности“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да се читава јавна набавка за посао градње магистралног гасовода Београд-Лозница одвијала под „чудним околностима“, и упитао да ли су Бошњак и Вујко 14. јуна добили посао од 75 милиона евра након 15 минута преговора у „Србијагасу“, који су покренути на основу тајног документа владе број 312-3239/2021/1 .

„Питам Зорану Михајловић, ако је немогуће тајно градити гасовод, због чега се гасовод гради на основу закључка Владе Србије који нигде није објављен? Зашто позив за јавну набавку на основу које су вршени преговори нигде није објављен? Зашто се посао вредан 75 милиона евра ради без тендера? Да ли је реч о лоповлуку или зато што се гасовод гради за Рио Тинто, или због оба наведена разлога“, упитао је Јеремић.

Јеремић је истакао да ће се на крају поступка пронаћи кривац за то што 75 милиона евра грађана Србије више није у буџету, као и ко је главни добитник од таквог поступка.

„Није било јавног позива за изградњу овог гасовода. Ко је изабрао и обавестио баш ’Миленијум тим’ и осталих пет компанија које су доставиле понуду? Зашто није остављен простор да се јаве и друге компаније, можда и из региона или иностранства, које би можда дале бољу понуду? То је један од разлога због којих сумњамо да је реч о коруптивној радњи“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да Народној странци „стижу нови документи везани за ’Миленијум тим’“ и да ће током лета анализирати те документе.

„У септембру ћемо изаћи са новим пакетом открића о ’Миленијум тиму’ и то ће бити велика бомба“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да је „Миленијум тим“ поднео укупно осам тужби против Народне странке и њених челника – по две против Јеремића и Народне странке и по једну против потпредседника странке Здравка Поноша, Борислава Новаковића и Санде Рашковић Ивић – и у свим тужбама захтева се накнада од 100.000 евра.

„’Миленијум тим’ је смањио одштетне захтеве у тужбама које је поднео против медија са 100.000 евра на 100 евра, али не очекујем да ће се повући када је реч о Народној странци, јер би то њихови шефови из самог врха власти доживели као издају. Ми нећемо одустати. Када загазите у Мораву, једнако сте мокри на коју год обалу да изађете. Ми пливамо на другу обалу, не враћамо се назад шта год да је цена“, закључио је Јеремић.