Народна странка

Јеремић за Нова.рс: Миленијум тим један од највећих залогаја корупције у Србији

Јеремић за Нова.рс: Миленијум тим један од највећих залогаја корупције у Србији

Преузето са портала Нова.рс.

“Приватизација Врањске Бање, коју је купио ‘Миленијум тим’, односно са њом повезана фирма ‘Миленијум ризортс’, један је од најочигледнијих примера корупције, до те мере очигледан да је чак и Савет за борбу против корупције упутио Влади Србије извештај који садржи изузетно тешке квалификације, укључујући то да је приликом приватизације дошло до свесног наношења вишемилионске штете фонду ПИО и свесно омогућавање да се купац неосновано и незаконито обогати, те да постоје индиције о постојању и извршењу организованог кривичног дела. Уместо да поступи по препорукама Савета, Влада га је у потпуности изигнорисала и донела одлуку о бесповратној помоћи ‘Миленијуму’ за тај пројекат у вредности од 10 милиона евра”, наводи у интервјуу за Нова.рс Вук Јеремић, председник Народне странке.

Компанија “Миленијум тим” је до те мере разгранала своје послове да је захватила бројне сфере српског бизниса. Њеним пословањем и повезаношћу са актуелном влашћу бавили су се независни медији против којих је то предузеће поднело тужбе. Одштетни захтеви, које је “Миленијум тим” тражио иду и до 100.000 евра.

Пословањем ове компаније бавила се и Народна странка, износећи оштре оптужбе на њихов рачун. О томе у интервјуу за Нова.рс говори Вук Јеремић, лидер НС.

Изјавили сте да је “Миленијум тим” највећи генератор корупције која служи за преливање новца из буџета у приватне џепове и која је повезана са породицама Александра Вучића и Синише Малог. Имате ли више информација од оног што је објављено у медијима о томе како је та компанија повезана са Вучићем и Малим?

Сваки дан добијамо све више информација, због тога што су људи приметили нашу борбу и охрабрили се. Достављају нам податке, од којих су неки просто невероватни, али прво желимо да их све добро проверимо пре него што са њима изађемо у јавност. Неки од њих су и међународно интересантни, и нису, у овом тренутку, за изношење у домаћи етар. Иначе, доста пажње смо посветили ангажовању са међународним чиниоцима, јер с обзиром на то да је “Миленијум тим” режимска фирма, они код наших институција уживају специјалну заштиту. У међународном простору то није тако, и зато смо се у доброј мери оријентисали према споља. Ако говоримо о корупцији у Србији, ово је вероватно један од највећих залогаја.

Што се тиче повезаности “Миленијум тима” са врхом државе, о томе су већ писали медији, нема потребе да понављам. Више је него логично да ако неко има толики обим пословања са државом – у 2019. су приходовали невероватних милион динара на сат, а данас по нашим проценама и много више – то у овој земљи не може без привилегованог односа са врхом власти.

На који начин послује “Миленијум тим”?

У готово свим деловима Србије смо детектовали пословање “Миленијум тима”. Заједнички именитељ тих пројеката је да је партнер у њима држава – локална самоуправа, јавно предузеће или републичка власт. Другим речима, увек је држава уговорна страна која плаћа. Најчешће се ствари дешавају без тендера, користећи разне шеме и рупе у закону, и увек се “Миленијум тиму” новац исплаћује авансно, кроз рате или ођедном. Најчешће се ти унапред плаћени послови изврше само делимично, или са огромним закашњењем.

Поменули сте међународни аспект “Миленијум тима”. Какве везе та компанија има са пословима ван Србије?

Тренутно истражујемо ангажовање њиховог капитала у иностранству, али останимо на њиховим пословима у Србији у које су почели да уводе стране ентитете. Конкретан пример је приватизација Врањске Бање, који је један од најочигледнијих случајева корупције, до те мере очигледан да је чак и Савет за борбу против корупције Владе Србије изашао са посебним извештајем у коме се на изузетно оштар начин изразио о том послу и дао препоруку Влади да задужи Тужилаштво за организовани криминал на предузимање законом предвиђених мера.

Јеремић наводи да су медији писали о “Миленијум тиму”, али да је то до сада било релативно кратког даха, те да се заустављало после одређеног времена, могуће, како каже, због недостатка доказа.

„Међутим, када се на стварима храбро инсистира и када се користе сви могући канали комуникације, укључујући и ваш портал који је без проблема о томе писао, онда они крену да се повлаче, без обзира на своју финансијску снагу и повезаност са врхом државе. Добар пример је њихово одустајање од приватизације Института Јарослав Черни, за који је постојала опасност да падне у њихове руке. То је могло да има драматичне последице, с обзиром да је то једина институција у земљи која је у стању да изнесе стручно мишљење у вези пројеката везаних за воде – било да је то изградња објеката на водоизворишту, као на пример у Макишу, или на обалама река, као у случају замишљеног “Новог Сада на води”, против чега смо као странка такође жестоко устали", каже Јеремић.

Када је тај извештај достављен Влади?

У децембру 2020. године. Пре тога, у јулу 2020. “Миленијутим тим”, односно “Миленијум ризортс”, купује целокупно бањско језгро Врањске Бање за свега 1.885.000 евра. Почетком децембра 2020. излази извештај Савета у којем се наводе изузетно тешке квалификације, укључујући то да је приликом приватизације дошло до свесног наношења вишемилионске штете фонду ПИО и омогућавања да се купац неосновано и незаконито обогати, те да постоје индиције о постојању и извршењу организованог кривичног дела. Влада у потпуности игнорише извештај свог Савета, и свега неколико недеља касније доноси одлуку о бесповратној субвенцији “Миленијуму” за посао у Врањској Бањи у износу од 10 милиона евра!

Дакле, купили су нешто за 1.885.00 евра, Савет за борбу против корупције исказује оштро формулисане сумње у вези те приватизације, и уместо да предузме правне кораке који предлаже Савет, Влада им додељује 10 милиона евра! То је једна од њихових најсумњивијих радњи, ако не по обиму, онда по очигледности. Након тога, “Миленијум тим” одлучује да уђе у однос са америчким “Мериотом”, то јест да од њих откупе право коришћења франшизе, што уз помоћ Александра Вучића и Ане Брнабић покушавају да лажно представе као некакву страну инвестицију.

Дакле, није инвестиција у питању, већ обична куповина Мериотове франшизе, и то се бомбастично потписује у присуству Ане Брнабић и америчког амбасадора. То је вероватно замишљено као одвраћајући ефекат, у смислу “где смеш да чачкаш нешто у шта су укључени Американци, све са амбасадором…” Ми се тога нисмо уплашили. Напротив, то нам је отворило нове правце деловања, јер ако се америчка фирма повеже са било којим пројектом, тада се за процесуирање евентуалне корупције успоставља јурисдикција америчког правосуђа. Другим речима, омогућили су нам да делујемо и изван оквира домаћих, контролисаних институција.

Да ли сте нешто предузели по том питању?

Да, али не бих да им откривамо детаље онога што радимо. Ми од овога нећемо одустати, јер није само у питању огромна количина новца која се исисава из буџета на организован начин. Ради се и о њиховој бахатој реакцији, у смислу тога да су на само помињање њиховог пословања упутили астрономске тужбе против не само оних који су о томе проговорили, већ и свих медија који су се усудили да то пренесу. Само да бисте одговорили на тужбу од 100.000 евра, пошто је судска такса пропорционална тужбеном захтеву, морате да платите велики новац – више од 500 евра! То за мале слободне портале са југа Србије, попут Инфо Врањске и Југпрес, није мала свота.

Један од главних разлога због чега смо се ми као странка чврсто опредили да ову ствар изгурамо до краја је то њихово бахато понашење – “немојте да вам падне напамет да нас помињете, јер ћемо вас сатрти”. Е, па мало морген, господо!

Рекли сте и да су 24 предузећа повезана са “Миленијум тимом”. Која су то предузећа?

До сада смо детектовали 24 предузећа и настављамо наш истраживачки рад на ту тему. Дошли смо до неких њихових компанија које такође приходују огромне суме новца, на пример “КБВ датацом”, која је повезана фирма са “Миленијум тимом”.

Како су повезани?

Преко власничке структуре. Та фирма се иначе бави постављањем оптичких каблова. У 2016. приходовала је 280 милиона динара, а у 2019. чак милијарду и 616 милиона. Дакле, бележе раст прихода од невероватних 576 одсто, након што су добили посао постављања каблова у ширем центру Београда. Свакако преломна година за развој “Миленијум тима” је 2016, када су по изјавама сведока њихови багери рушили у Савамали. Тада почиње њихов звездани успон. Дакле, имеђу 2016. и 2019. имају скок прихода од 312 одсто, а ова повезана фирма скок од чак 576 посто!

Можете ли да поменете још неке фирме које су повезане са Миленијум тимом?

На пример, “Миленијум ризортс”, који је ентитет преко којег је приватизовано језгро Врањске Бање. Због нашег изношења у јавност чињеница у вези са тим пројектом, “Миленијум тим” је тужио Народну странку, Мирослава Алексића и мене лично, а у тужби су, између осталог, навели да ту приватизацију нису урадили они.

Ко се у АПР води као власник?

“Миленијум тим”, и то стопроцентно! На крају крајева, лично су власници “Миленијум тима”, Иван Бошњак и Стојан Вујко, потписивали уговор са „Мериотом“ у присуству са Ане Брнабић и америчког амбасадора, а у тужби каже да то није купио “Миленијум тим”. Чист безобразлук!

Одлучили смо да им не дозволимо да наставе да се баве коруптивним пословима, у најмању руку не више испод радара. Говоримо о гасификацији, изградњи државних станова, постављању оптичких каблова, куповини стотине хектара државне земље, а потом, слично као у Врањској Бањи, добијању субвенције од државе у већем износу од оног што су платили, да би неку ствар тобоже развили.

Ово није само борба против корупције. Ово је стратешка борба против тога да у будућности милијарде евра стечених сумњивим радњама остану у рукама корумпираних људи, који ће уколико им се дозволи да тај капитал оперу и озаконе, бити у стању да управљају животима будућих генерација, тако што ће постати власници болница, телевизија, банака, рудника… Они би тим милијардама наставили да корумпирају – куповали би политичаре, новинаре, судије. Одузимање богатства таквима је међу кључним предусловима за промену система.

 

Интервју приредила новинарка портала Нова.рс Наташа Латковић

Фото: Филип Крајинчанић/Нова.рс