Народна странка

Јеремић о седам година власти СНС: Вучић шарлатанском политиком на Косову предао готово све, Србија није добила ништа

Јеремић о седам година власти СНС: Вучић шарлатанском политиком на Косову предао готово све, Србија није добила ништа

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је напредњачка власт у протеклих седам година укинула институције државе Србије на северу Косова и Метохије, омогућила Приштини чланство у многим међународним организацијама и међународни телефонски позивни број, да би све кулминирало таксама од 100 одсто на српску робу и фијаском преговарачког процеса.

„Последице континуираног преговарања од 2012. године и такозваних бриселских споразума су укидање најважнијих институција државе Србије на северу покрајине, првенствено полиције и судства, и пристанак Београда да се на северу примењују закони самопроглашеног Косова и да судије полажу заклетву на косовском уставу“, рекао је Јеремић на конференцији за новинаре Савеза за Србију, поводом седам година од избора прве напредњачке владе.

Потпуно шарлатански позив Вучића међународним посматрачима

Упитан о најави председника Србије Александра Вучића да ће позвати међународне посматраче да провере бирачки списак, Јеремић је одговорио да је тај позив у дипломатском смислу потпуно шарлатански. „Требало је упутити позив ОДХИР-у за пуну посматрачку мисију, која подразумева много више од пуког увида у бирачки списак, пре свега пун медија мониторинг шест месеци пре избора“, рекао је Јеремић.

Јеремић је подсетио да самопроглашено Косово 2012. године, када је СНС дошао на власт, није било члан ниједне једине међународне организације, а север покрајине је у институционалном и функционалном смислу био у потпуности интегрисан у остатак државе Србије, док данас то више није тако.

„Преговарачки процес у протеклих седам година ниједног тренутка није у обзир узео најважнија и највиталнија питања за интересе српског народа на Косову и Метохији, попут питања имовине, гаранције права српске заједнице и статуса Српске православне цркве“, рекао је Јеремић.

„Направљена је серија уступака који су иреверзибилног карактера, а заузврат се добило пусто обећање о формирању Заједнице српских општина. Прошло је већ више од шест година, а ЗСО није формирана“, навео је Јеремић, који је бивши министар спољних послова Србије.

Јеремић је додао да су разговори апсолутно беспотребно подигнути са техничког нивоа на највиши политички ниво, чиме се спонтано отворило питање статуса изван формата Савета безбедности УН.

„Као последицу таквог преговарања, имамо и спуштање интересовања за питање Косова у оквиру Савета безбедности са четири редовна годишња заседања на свега два. То показује да је тежиште премештено на неко друго место, иако је мишљење Међународног суда правде потврдило централност Резолуције 1244 Савета безбедности УН и дефинисало Савет безбедности као једино место на којем се може разговарати о статусу покрајине“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да су институције на северу Косова заменили криминалци, а последица је да је север Косова данас сасвим сигурно најопаснији део европског континента.

„Угрожене су историјске тековине нашег народа, угрожени су људи, убијен је Оливер Ивановић и тамо се данас спроводи криминални терор као последица укидања институција кроз бриселски дијалог“, навео је Јеремић.

Јеремић је рекао да се о статусу преговарало на шарлатански и неодговоран начин по кафанама у Паризу и Њујорку.

„Високи званичници, укључујући и оне највише, давали су изјаве које су у супротности и са Уставом Србије и са званичном политиком Србије. Највиши државни функционери су почели отворено да говоре о разграничењу, дакле, о прецртавању граница Србије, што је повећало апетите албанске стране. Свако ко је имао зрно искуства у дипломатији знао је да ће се то догодити“, додао је Јеремић, који је и бивши председник Генералне скупштине УН.

Јеремић је рекао да у претходних седам година није усвојена платформа за дијалог, није разговарано на озбиљан начин у Скупштини Србије о томе шта се преговарало и куда да се иде даље, док недавно одржана скупштинска расправа о Косову није била озбиљна, нити је на њој представљена било каква политика за будућност.

„Власт Косово за потребе домаће јавности користи као тему преко које се дижу тензије и сеју поделе међу грађанима и у Српској православној цркви, док се неистомишљеници власти називају издајницима и цртају им се мете на челу“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да се Косово користи на исти начин као и током претходног мандата актуелне власти деведесетих година – за уношење немира и раздора, што може имати далекосежне катастрофалне последице.

Председник Народне странке је похвалио рад дела власти на повлачењу признања самопроглашеног Косова широм света, који је донео „одређене резултате“.

„Истина је да се ослањамо на приватне, односно бизнис канале, али важан је резултат. Изражавам, међутим, бојазан да неки од метода примењених приликом рада на повлачењу признања могу имати међународне кривичне последице и негативан утицај на укупан имиџ Србије у свету. О томе би у будућности требало повести више рачуна“, рекао је Јеремић.