Народна странка

Јеремић за НИН о Косову: Један потпис мења све

Јеремић за НИН о Косову: Један потпис мења све

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да у контексту дијалога о Косову „један потпис мења све“, јер Приштина више не би морала да преговара ни о чему након што би потписом Србије на такозвани споразум о свеобухватној нормализацији односа стекла право на столицу у УН, и да је то последња ствар коју још нису добили.

„Зато понављам – тај један потпис би променио све, и зато морамо учинити све да спречимо да до њега дође“, рекао је Јеремић у интервјуу недељнику НИН.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, навео је да је неопходно променити стратегију преговарања са косовским Албанцима, која држави и Србима на Косову до сада није „донела буквално ништа“, док су с друге стране Албанци добили све што су затражили.

„Зашто се не покрене круцијално питање имовине – приватне и државне – на територији Покрајине? Или гаранција заштите нашег културног наслеђа, пре свега манастира и цркава Српске православне цркве? На такав захтев се представници међународне заједнице не би могли оглушити – то су ствари на које је Запад јако осетљив“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да председник Србије Александар Вучић, међутим, припремајући јавност на капитулацију, неодговорно изјављује да „на Косову немамо ништа“, не хајући што тако додатно урушава ионако ослабљену позицију Србије у преговорима.

„Али, шта очекивати од човека који је одлучио да се за Косово ’бори’ са неколико окорелих криминалаца у Митровици, Марком Ђурићем у Бриселу, Вулином у црној униформи и Аном Брнабић која изјављује да Косово није Србија“, рекао је Јеремић.

На питање о Вучићевим позивима да лидери опозиције покажу дипломе и изостављању Јеремића из тог „обрачуна“, председник Народне странке је одговорио да га је Вучић изоставио вероватно због тога што је Јеремић своје дипломе стекао на Харварду и Кембриџу, док Вучић није успео чак ни да своје основне студије на Правном факултету оконча у року.

„То очигледно оставља озбиљне последице на његову психу. Али независно од тога, потпуно је бизарно да неко у 50. години као тему отвара оцене са факултета. То не може а да вас не забрине, било да сте психијатар или обичан гласач“, рекао је Јеремић.

Упитан да ли чланице будућег опозиционог фронта деле став Народне странке да је стављање потписа на столицу у Уједињеним Нацијама „велеиздаја“, Јеремић је одговорио да је црвена линија његове странке у преговорима око формирања Савеза за Србију била експлицитан и одлучан отпор потпису који би Приштини омогућио чланство у УН.

„Јасно смо ставили до знања да ту не може бити околишања. То је на крају прихваћено од свих, а ситуација је таква да ће то по свој прилици бити први велики изазов са којим ће се Савез суочити по оснивању“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, говорећи о премијерки Србије Ани Брнабић, рекао да је она своју интелигенцију искористила да се пробије на чело ранг-листе бескичмењака који се морбидно утркују у томе ко ће најбоље имитирати „господара“ – у безобразлуку, пре свега.

На питање да ли има доказе да је потпредседник Српске листе Милан Радоичић криминалац, Јеремић је одговорио да је информације о Радоичићу добио из кредибилних извора – што домаћих, што међународних.

„Ако ме буде тужио за клевету, изнећу их пред судом“, рекао је Јеремић.