Народна странка

Јеремић: Чланство “Косова“ у УН ће бити покренуто уколико Вучић на седници СБ не каже да је Србија против

Јеремић: Чланство “Косова“ у УН ће бити покренуто уколико Вучић на седници СБ не каже да је Србија против

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да ће „бити покренута процедура ступања ’Косова’ у УН“ ако председник Александар Вучић данас не оде на седницу Савета безбедности (СБ) и не каже да се Србија противи уласку Приштине у УН и не позове чланице Савета, укључујући и Русију и Кину, да гласају против ако то питање икада дође на дневни ред.

„Неопходно је да то он лично каже у Њујорку на седници СБ о Косову и Метохији у четвртак поподне. Не мора никоме да говори ’срам те било’ и ’марш, бре’, него само цивилизованим језиком да каже да је Србија против чланства ’Косова’ у УН“, рекао је Јеремић за портал Нова.рс.

Народна странка прикупља потписе за расписивање референдума, а иницијативу можете потписати ОВДЕ.

„’Косово’ није држава и неће постати држава ако ’француско-немачки’ план не буде спроведен у дело, јер Приштина још није члан УН, а то је у данашњем свету најважнији показатељ да ли је нека територија држава или није. Дакле, ’Косово’ није држава, Тајван није држава и Северни Кипар није држава, јер нису у УН“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је Вучић слагао да није прихватио „француско-немачки“ споразум, него „само концепт“, и додао да је по том плану Косово и Метохија независна држава суседна Србији.

„Споразум је објављен на сајту Европске комисије, чији је потпредседник Жозеп Борељ 27. фебруара рекао да је план усаглашен, а Вучић те вечери није рекао да није прихватио, него је гледао у под и говорио да му је тешко. Прихватио је и споразум и његово спровођење, и то је неспорно“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је референдум о одбацивању споразума једини легалан, демократски и ненасилан начин да се спречи спровођење тог плана који има директне последице по суверенитет и територијалну целовитост Србије, што показује и почетак приступања „Косова“ у Савет Европе.

„Вучић ће бити поражен на референдуму и то је једино питање по којем је он у дебелој мањини, јер се најмање 80 одсто грађана противи независности Косова и Метохије.
Народна воља се не може порећи. Грци су на референдуму одбацили план по којем је требало да продају острва, грађани Велике Британије су одлучили о изласку из ЕУ, Французи су одбацили европски устав на референдуму“, рекао је Јеремић.

„Налазимо се на ауто-путу ка катастрофи и референдум је последњи излаз са тог пута, јер ће Вучић, ако спроведе споразум у дело, добити десет пута јачу подршку Запада него што је има данас. А онда ће бити ископавања литијума, приватизације ЕПС-а, много више прогоњених и ухапшених новинара, биће чудо“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да још ништа није завршено када је реч о коначном статусу Косова и Метохије, па ни данас, када је почело спровођење „француско-немачког“ плана.

„Прве две тачке спровођења плана су већ спроведене. Прва је да је Србија прихватила декларацију о ’принудно’ несталим лицима током рата 1999. године, што отвара пут породицама косовских Албанаца да траже астрономске одштете од српских судова, а ако им не досуде, онда могу да траже одштету пред судом у Стразбуру. То би Србију могло да кошта милијарде евра“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је додао да је друга тачка пријем „Косова“ у Савет Европе.

„Процедура за пријем ’Косова’ у Савет Европе покренута је на основу ’француско-немачког’ споразума и то јасно пише у усвојеном документу у Стразбуру. Ако не зауставимо спровођење плана, следи улазак Приштине у Унеско, Интерпол, УН и на крају у НАТО“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да су неке од најмоћнијих држава света од завршетка бомбардовања 1999. године до данас урадиле све што је у њиховој моћи да „Косово“ постане држава, али им то није пошло за руком.

„Испоставило се да ’Косово’ не може да постане држава док Србија не да своју сагласност, и Србија је, нажалост, ту сагласност дала 27. фебруара Вучићевим пристанком на ’француско-немачки’ споразум. У том споразуму стоји да су Србија и ’Косово’ једнаки у међународном простору. Пошто је Србија неспорно држава, онда је и ’Косово’ држава по том документу“, закључио је Јеремић, и додао да “то морамо зауставити референдумом.”