Народна странка

Јеремић: Више није довољно рећи да нећемо признати самопроглашено Косово

Јеремић: Више није довољно рећи да нећемо признати самопроглашено Косово

"Када једном пустите Косово у Уједињене нације, више не можете апсолутно ништа, можете само да причате. Мислим да је боље причати данас, у Скупштини Србије", рекао је председник Народне странке Вук Јеремић телевизији Н1. Јеремић је рекао да би председник Србије требало да упути писма председницима Русије и Кине у којима би их позвао да те државе искористе право вета ако питање чланства Приштине у УН дође на дневни ред Савета безбедности.

„Ситуација је објективно тешка када је реч о Косову и Метохији, пре свега за наше сународнике, на које су притисци данас већи него икад. С друге стране, у међународном простору, ситуација се све више компликује. Све више чујемо високе званичнике САД и неких европских земаља да би дијалог требало окончати што пре узајамним признањем Београда и Приштине“, навео је Јеремић.

Јеремић је додао да је од огромне важности утврдити оквир и смернице за поступања државе у будућности, и подсетио да је посебна седница Скупштине Србије о Косову и Метохији заказана на захтев Народне странке, и да је од великог значаја утврдити како даље поступати у вези са косовским питањем.

„Било би изузетно неодговорно у оваквим околностима не договорити се око некаквог документа, идеално би било да буде усвојен једногласно, да одражава државно јединство у овом тешком тренутку. Предложили смо резолуцију са 20 тачака, конкретних мера које би требало предузети, што међународно, што на терену, и више смо него вољни да расправљамо како даље, како напред“, казао је Јеремић.

Јеремић је рекао да је девет година прошло од када су Албанци ставили потпис на документ којим су се обавезали на стварање Заједнице српских општина, а да ништа нису урадили.

„Што је најгоре, делује да немају намеру да тако нешто ураде, судећи барем по њиховим званичним изјавама. Ми предлажемо да се подвуче црта у том смислу, јер је очигледно да ’бриселски дијалог’ не доноси ама баш ништа у смислу онога што захтева српска страна, а што дуже траје, повећавају се захтеви“, оцењује председник Народне странке.

Јеремић је навео да резолуција коју је поднела Народна странка предвиђа да Србија „бриселски дијалог“ прогласи неуспешним ако до 31. децембра не буде испуњен базични минимум у виду СЗО, који је добијен још 2013. године.

Резолуција налаже председнику Србије да упути званично писмо председницима Русије и Кине у којима их обавештава о томе да је коначан став Србије да самопроглашено Косово не може постати члан УН, и позива их да Москва и Пекинг уложе вето у Савету безбедности ако на дневни ред дође чланство Приштине у УН.

„Када би такво писмо дошло у Москву и Пекинг, то би било добро оправдање да заузму званичан став о коришћењу права вета у УН у случају постављања питања статуса Косова и Метохије“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да би Србија тај поступак требало да започне на време.

„Није довољно рећи: ‘Ми не признајемо Косово’. Ми би требало да урадимо оно што је у нашој моћи да самопроглашено Косово не може да постане члан УН. Конкретно, коначан статус Косова и Метохије мора бити одређен у Савету безбедности. Ако мора бити тамо одређен, а тамо седе Русија и Кина, које су рекле, наравно из својих разлога, да ће урадити оно што од њих тражи Србија, хајде да урадимо то. Ни представници власти, ни представници опозиције не могу се крити иза слогана ‘нећемо признати Косово’, то није довољно. Ако Косово једном постане члан Уједињених нација, тада спирала негативних догађаја не може бити заустављена“, нагласио је Јеремић.

Јеремић је упозорио да би Албанија и самопроглашено Косово могли да се удруже у једну државу чланицу УН, јер не постоје механизми у УН који би то спречили.

„Нема више Савета безбедности или било ког механизма који може две пуноправне чланице да спречи да се уједине у једну, и стварању Велике Албаније која ће врло вероватно имати територијалне амбиције у региону. Када једном пустите ’Косово’ у УН, више не можете апсолутно ништа, можете само да причате. Мислим да је боље причати данас, у Скупштини Србије“, закључио је Јеремић.