Народна странка

Јеремић: Србија да самостално формира Заједницу српских општина на Косову и Метохији

Јеремић: Србија да самостално формира Заједницу српских општина на Косову и Метохији

Преузето са портала листа "Данас":

 

Ситуација у вези са Косовом и Метохијом је алармантна, пре свега када је реч о притисцима са којима се тамо суочавају наши сународници. Посланици Народне странке који су их недавно обилазили били су дубоко потресени оним што су видели и чули. Такође, све су учесталије и оштрије поруке високих званичника САД и Европе да се “нормализација односа” Београда и Приштине мора окончати узајамним признањем, каже у интервјуу за Данас Вук Јеремић, председник Народне странке.

Он тако одговара на питање зашто је НС баш сада предложила Скупштини да усвој резолуцију о Косову.

“Ми од 2013. нисмо у Народној скупштини усвојили ниједан документ о КиМ, а околности су се у међувремену значајно промениле, и то нажалост не у нашу корист. Због тога је Народна странка затражила ванредну седницу парламента и предложила двадесетак конкретних корака које треба предузети како би се заштитили наш народ, културна баштина и државни интереси у покрајини и одбранила територијална целовитост и достојанство на међународној сцени.”

Које су најважније тачке те резолуције?

Предлажемо да се након више од девет година од када се Приштина на то обавезала, дефинише рок за формирање Заједнице српских општина (ЗСО), до 31. децембра 2022. Уколико се то до тада не буде догодило, “Бриселски дијалог” би требало прогласити неуспешним, као и да ћемо у будућности преговарати искључиво уз посредовање “Контакт групе” коју би чинило пет сталних чланова Савета безбедности УН – САД, Русија, Кина, Француска и Велика Британија. Србија би у том случају, у сарадњи са представницима нашег народа у покрајини, самостално формирала ЗСО и приступила успостављању административних, безбедносних, правосудних и других надлежности које су “Бриселским споразумом” пренете властима у Приштини, а лидери Српске листе би били позвани да без одлагања напусте Куртијеву владу. Резолуција налаже и да председник Републике упути писмо председницима Русије и Кине у којем их званично обавештава да се Србија противи пријему “Косова” у УН, и у име наше државе тражи да те земље искористе своје право вета у Савету безбедности ако та ствар буде стављена на разматрање тог тела. У резолуцији се дефинишу и други кораци у УН, Унеско, парламентарној и економској дипломатији, мере популационе политике и подстицаја предузећима из централне Србије за отварање нових радних места у деловима покрајине у којима живе наши сународници, као и институционализација платформе за даље преговоре са Албанцима, ако и када до њих дође у будућности. Тако детаљан документ већ годинама није предложен у Народној скупштини.

Какву расправу очекујете и да ли мислите да ће парламент усвојити ту резолуцију?

Искрено се надам да та расправа неће личити на кафанску тучу, и свести се на пуку размену увреда и оптужби за оно што се у вези са КиМ дешавало у претходном периоду – током деведесетих, пре или после 2012. Од пресудне је важности да своја неслагања за тренутак оставимо по страни, и договоримо се шта нам је чинити у будућности. Ово је надполитичко питање и о њему нам је потребно национално јединство, које мора бити преточено у обавезујућу резолуцију Народне скупштине. Ми смо предложили нацрт тог документа, и отворени смо за све конструктивне предлоге који би текст учинили бољим и извеснијим за једногласно усвајање.

Лидери Немачке и Француске Олаф Шолц и Емануел Макрон именовали су изасланике за дијалог Београда и Приштине. Да ли ће та именовања убрзати решавање питања Косова и како тумачите заједничка писма Шолца и Макрона Вучићу и Куртију?

Последње кризне ситуације на КиМ указале су на одређене слабости бриселске администрације. Стиче се утисак да је ескалација избегнута у великој мери захваљујући интервенцији америчких званичника, што је Европу ставило у неку врсту подређеног положаја. Верујем да је то у извесној мери утицало да Париз и Берлин подигну свој ниво ангажовања, али сумњам да би то могло пресудно да утиче на брзину решавања проблема на начин који би за Србију био прихватљив.

Да ли очекујете нове притиске за усклађивање са заједничком спољном политиком ЕУ и увођење санкција Русији, и какав ће бити став Народне странке по том питању?

Став Народне странке по овом питању се није мењао, за разлику од неких других политичких актера, који су пре избора причали једно, а после њих нешто сасвим друго. И даље не видимо довољно јаке разлоге да Србија уведе санкције Русији. Приче о изолацији земље и повлачењу европских инвеститора у случају неувођења санкција су се до сада показале неутемељене. Мислим да је врхунац дипломатских напора Запада за добијање подршке широм света у конфронтацији са Русијом прошао. Већина земаља је ипак одлучила да се уздржи од увођења санкција Москви, укључујући чак и неке блиске западне савезнике.

Вучић је унапред преполовио мандат будуће владе до 2024. и најавио да ће Милош Вучевић заменити Ану Брнабић на челу владе. Да ли би, по вашем мишљењу, 2024. године могли да буду одржани и парламентарни избори, који би били одржани уз редовне локалне изборе?

Не бих трошио време на анализу Вучићевих политичких планова. За њега Устав и јавни интерес неће бити ограничавајући фактор приликом доношења одлука.

Како тумачите најаву Вучићеву најаву формирања „српског блока“?

Мислим да је по среди опипавање пулса јавности за неку ширу коалицију у будућности, која би поред СПС-а и странака мањина обухватила и неке политичке организације које до сада нису биле део власти. Оно што са сигурношћу могу да тврдим је да Народна странка никада неће бити део ове штеточинске власти.

Да ли ћете у Скупштини Србије покренути питање избацивања деце из обданишта због политичког опредељења њихових родитеља како се такве ствари више не би догађале?

Наравно да хоћемо. Једноставним речником, то што се догодило у Пећинцима је радикално зло. Не постоји никакво оправдање за иживљавање над децом. Као отац четворогодишње ћеркице са којом сваки дан разговарам о томе како је провела дан у дружењу са вршњацима у вртићу, могу да замислим како се осећају родитељи чија су се деца због њихових уверења нашли на удару битанги. Те битанге једног дана очекује сурови реваншизам, за који ћемо наћи начина да буде спроведен у законској форми. Имао сам част да се пре неки дан у Скупштини упознам са мајком чије дете и даље малтретирају. Наши посланици ће кроз скупштински Одбор за права детета то питање покренути и на њему инсистирати све док оно не буде решено. Ниједно дете у Србији не сме бити жртва политике.

Најаве велике економске кризе и хладне зиме постале су свакодневне, а медији јављају о несташици млека. Имате ли решење за ублажавање последица кризе и да ли ћете га предложити парламенту на усвајање?

Све већи број људи једноставно више не може да споји крај са крајем, а прилике ће бити све сложеније. Народна странка је предложила пакет конкретних мера, краткорочних и стратешких, чије би спровођење помогло да се тешка ситуација у којој се налазе наши најугроженији суграђани учини кудикамо подношљивом. У њих спада подизање минималне цене рада на 50.000 динара, смањивање намета за послодавце са 61 одсто на 50 одсто, укидање акцизе на струју која је “привремено” уведена још 2015. године, смањивање ПДВ-а на основне животне намирнице на један одсто. Водили смо при томе рачуна да државни буџет мора бити избалансиран без нових задуживања у иностранству, и предвидели његово додатно попуњавање из пореза на луксуз, као и свеобухватну ревизију разарајућег система субвенционисања страних компанија које у Србији производе нискотехнолошку робу. Подстицаји би били преусмерени ка домаћим предузетницима и производњи хране, стратешки би се улагало у погоне за производњу вештачког ђубрива и наводњавање. Исто тако, предложили смо и посебан пакет мера за стимулацију повратка људи и ангажовања капитала из дијаспоре.

 

Интервју приредила Јасмина Лукач