Народна странка

Јеремић: Без јединства ништа нећемо моћи да постигнемо у вези са Косовом и Метохијом

Јеремић: Без јединства ништа нећемо моћи да постигнемо у вези са Косовом и Метохијом

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да Србија неће успети „баш ништа“ ако не буде постигнуто јединство по питању Косова и Метохије, и да се нада да је могуће да Народна скупштина усвоји резолуцију коју је та странка предложила и која садржи двадесетак конкретних корака у вези са решавањем косовског проблема.

„Веома је важно да са посебне седнице скупштине о Косову и Метохији изађемо што је могуће више јединствени и да знамо шта нам је чинити, јер без јединства неће бити среће и све ће остати мртво слово на папиру. Оно што смо предложили и међународни представници и косовска страна могу схватити озбиљно само ако будемо јединствени“, рекао је Јеремић телевизији Инсајдер.

 

Јеремић је навео да је Резолуцијом о Косову и Метохији коју је Народна странка понудила парламенту на усвајање предвиђено да Србија прогласи бриселски дијалог неуспешним ако до краја године не буде формирана Заједница српских општина (ЗСО) и да се у том случају на северу покрајине поново врате надлежности државе Србије које су “Бриселским споразумом” предате властима у Приштини, попут судства и полиције.

„Србија није добила апсолутно ништа за девет година бриселског процеса, а ЗСО је најважније што је тражила. То је био релативно скроман захтев, али ако ни то не добијемо, онда заиста немамо шта даље да тражимо у том процесу. Тада би било немогуће отклонити сумњу да ће Албанци икада спровести своје обавезе“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова и председник Генералне скупштине УН, рекао је да резолуција предвиђа и да председник Србије пошаље писма председницима Русије и Кине у којима их обавештава да Србија никада неће признати самопроглашено “Косово” и позива их да уложе вето у Савету безбедности ако питање чланства Приштине у УН икада дође на дневни ред.

„Не знам зашто председник Србије Александар Вучић не би упутио такво писмо, имајући у виду оно што званично прокламује као своју политику. Ако упути такво писмо, Србија ће бити у безбеднијој позицији, јер би за евентуалну промену става Москве и Пекинга неко из Београда требало да напише ново писмо са молбом да омогуће чланство Приштине у УН, а такво писмо нико из Београда не би послао“, навео је Јеремић.

Упитан о мишљењу Међународног суда правде о питању које је Србија поставила док је он био шеф дипломатије, Јеремић је одговорио да је захваљујући постављању тог питања спречен велики талас признања 2008. године, а да је након мишљења суда самопроглашено Косово „отпризнало 22 државе“.

„Само режим у Београду, представници СНС-а, Хашим Тачи, Аљбин Курти и неки српски новинари истичу део одлуке суда по којем декларација о независности самопроглашеног Косова није противна међународном праву, а прећуткују да је суд такође рекао и да коначни статус не може бити одређен без одлуке Савета безбедности УН“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће економска ситуација у Србији бити све тежа и да је зато Народна странка предложила пакет економских мера које подразумевају смањене ПДВ-а са 10 одсто на један одсто за основне животне намирнице, дуплирање субвенција за пољопривреду и преусмеравање субвенција страним компанијама за производњу чоколаде и каблова у домаћу производњу вештачког ђубрива.

На питање о Вучићевој најави формирања „српског блока“, Јеремић је одговорио да је, по његовом мишљењу, реч о „пробном балону и тестирању јавног мњења за формирање концентрационе владе и стварању шире коалиције од СНС-а и СПС-а“.

„То је једна врста истраживања јавног мњења да виде како ће народ реаговати на идеју да у владу уђу и неки који до сада нису били у коалицији са СНС-ом. Народна странка неће улазити у коалицију са напредњацима, ни јавно ни тајно. Ми смо за транспарентну расправу у скупштини и пред камерама и залажемо се за постизање јединства по питању Косова и Метохије, јер је то надполитичко питање“, закључио је Јеремић.