Народна странка

Јеремић: Ништа још није готово на Косову и Метохији, референдум је једини начин да се спречи велеиздаја

Јеремић: Ништа још није готово на Косову и Метохији, референдум је једини начин да се спречи велеиздаја

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да по питању Косова и Метохије ништа није готово, јер „француско-немачки“ план још није потписан нити је на било који начин обавезан за било кога осим за председника Србије Александра Вучића, који се на то усмено обавезао, као и да је референдум о том плану „једини начин да се спречи велеиздаја“.

„Вучић се усмено сагласио са планом, обавезао се и лични је гарант спровођења споразума. Он нема назад, али Србија има. Када се постави једноставно питање – да ли сте за прихватање плана по којем самопроглашено ’Косово’ стиче атрибуте независне државе или сте против – огромна већина народа ће бити против и режим неће моћи да покраде резултате референдума“, рекао је Јеремић на трибини у Нишу.

 

„Ко каже да је готово и да нема назад, тај не говори истину. Имамо неколико месеци да зауставимо, спречимо и поништимо оно на шта се Вучић у последњих месец дана обавезао“, истакао је Јеремић.

Јеремић је додао да је Народна странка зато покренула иницијативу за расписивање референдума, како би се народ определио да ли је за прихватање плана по којем „Косово“ постаје међународни актер равноправан Србији, или је за одбацивање тог плана.

„Не тражимо да људи иду на фронт или дају било какву лично жртву, већ само потпис. Шта је логичније, праведније и природније него да се народ изјасни о овако важном питању? Ово је питање опстанка народа, друштва и државе и референдум по том питању је објективно једини изборни пораз који Вучић може да доживи под актуелним околностима“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, додао је да би Вучић из перспективе Запада морао да остане на власти све док се план не спроведе до краја.

„Дотле не би смела да му ’падне длака с главе’, не би смела ни да му се задрма столица, а камоли да буде склоњен са власти. То би значило десетоструко јаче гажење слобода и демократије него што имамо данас. Вучић би, ако му ово прође, добио француски Орден Легије части, не бих искључио чак ни Нобелову награду за мир, а пљачкао би нас и газио још јаче, закићен европским ордењем“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је Србија данас у ситуацији у којој је Црна Гора била 2012. године, када је режим Мила Ђукановића учинио нагли и радикалан заокрет од Русије ка Западу.

„Ђукановић је тада добио 10 година да ради све што му је по вољи – да тргује кокаином из Јужне Америке, гази људска права Срба у Црној Гори, малтретира и злоставља. Ако Вучићу прође ’француско-немачки’ план, добиће сличну ‘лиценцу’ као тада Ђукановић“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да би онај ко жели да доживи европску будућност Србије требало да одлучно каже „не“ плану за Косово и Метохију.

Председник Народне странке је навео да по промени власти Вучићу „мора да буде суђено у Србији и то тако да цела Србија гледа“.

„Направљена је грешка што Слободану Милошевићу није суђено у Србији. Народ мора да буде упућен у димензије пљачке и кршења закона током Вучићеве владавине. А онда ћемо да кренемо у системско уређивање Србије“, додао је Јеремић.

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић рекао је да Вучић не води Србију ка ЕУ, али да Запад то не занима, јер је то „наш проблем и зато ми то морамо да променимо“.

„По промени власти пред лице правде морају да буду изведени сви који су десет година разарали Србију и сваког по заслузи мора да стигне одговарајућа казна како више никоме не би пало на памет да државну касу третира као ћуп из којег може у своје џепове да трпа колико хоће“, рекао је Алексић.

Посланик Народне странке и председник Градског одбора Ниш Ђорђе Станковић рекао је да ће тај одбор понудити програм за Ниш који предвиђа „децентрализацију као европску тековину“.

„Ниш стагнира и то морамо да променимо. Наш план предвиђа и побољшање ефикасности администрације, развијање ИТ сектора и унапређење туристичких потенцијала града“, рекао је Станковић.