Народна странка

Јеремић: Скупштина да утврди преговарачки оквир

Јеремић: Скупштина да утврди преговарачки оквир

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је неопходно да Скупштина Србије на посебној седници донесе преговарачки оквир за преговоре са приштинским властима, како представници Србије у Бриселу „не би говорили напамет“ и како би у парламенту по питању Косова и Метохије био постигнут што већи степен јединства.

„На тој седници пажња би била посвећена и међународним аспектима косовског питања. Ако знамо да постоји опасност од избијања нових немира 1. септембра, онда би требало да видимо да ли је Влада Србије предузела адекватне дипломатске кораке рецимо са Кином, која председава Саветом безбедности УН у августу, или са Француском, која ће преузети председавање у септембру“, рекао је Јеремић телевизији Нова С.

 

„Да ли је српска дипломатија предузела кораке у смислу неопходности моменталног сазивања седнице Савета безбедности УН, да ли је министар одбране Небојша Стефановић у контакту са Кфором, да ли је министар спољних послова Никола Селаковић предузео кораке које је требало предузети, имајући у виду да истиче време“, додао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, навео је да је у претходних неколико дана разговарао са високим представницима међународне заједнице, и додао да они „не мисле да прети велика опасност на Косову и Метохији у наредним данима“.

„Они имају и своје обавештајне изворе и присутни су на терену, али ја се не бих ослањао искључиво на дипломатско-аналитичке процене. Када имате експлозивну ситуацију, она лако може да се отргне контроли и зато је веома важно планирати унапред и имати институционални оквир наступа, јер тада делујете озбиљније и према међународној заједници и уливате већи степен поверења народу који представљате“, рекао је Јеремић.

Јеремић је подсетио да је посланичка група Народне странке у Скупштини Србије упутила председнику парламента Владимиру Орлићу захтев за хитно сазивање посебне седнице скупштине о Косову и Метохији, али да он седницу није заказао пре 18. августа, када ће у Бриселу бити одржан састанак председника Србије Александра Вучића и председника владе у Приштини Аљбина Куртија.

„Било би веома важно да та седница буде одржана непосредно после 18. августа“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да би на тој седници требало да се „подвуче црта и види шта је на Косову и Метохији предато у последњих девет година од потписивања бриселског споразума – расформирани су судство и полиција на северу, Приштини је предат међународни телефонски позивни број, а Заједница српских општина није формирана“.

Упитан о односима Народне странке и ССП, Јеремић је одговорио да су односи у опозицији занимљиви новинарима и аналитичарима, док то мало занима грађане који се сучавају са озбиљним проблемима.

„Пољопривредници протестују у Новом Саду и Народна странка подржава њихове захтеве. Народна странка је предложила сет мера значајне подршке пољопривреди и зато је важно да парламент почне да ради што пре како би и о томе могло да се расправља“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да председница Владе Србије Ана Брнабић са пољопривредницима преговара о карткорочним мерама, а да се проблеми не могу решити без системских мера и значајног повећања подршке пољопривреди, а о томе се одлучује у парламенту.

„Ми ћемо у скупштинској расправи изнети конкретне предлоге – 100 милијарди динара за буџет за пољопривреду и смањење акциза и других оптерећења. Суштина је да кроз системски приступ у оквиру институција дођемо до дугорочних решења и да покажемо грађанима да радимо на решавању њихових проблема“, закључио је Јеремић.

Јеремић је најавио да ће Народна странка широм Србије отворити канцеларије народних посланика, јер жели да успостави везу између посланика и народа, која је у претходном периоду прекинута.

„Економска питања су данас најважнија, али постоје и нека друга важна социјална питања по којима режим наставља да нас дели, од одржавања Јуропрајда у Београду до осталих ствари“, закључио је Јеремић.