Народна странка

Јеремић: Ђилас и ја смо одговорни људи, нећемо изневерити грађане

Јеремић: Ђилас и ја смо одговорни људи, нећемо изневерити грађане

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да он и председник Странке слободе и правде Драган Ђилас неће дозволити да било какво индивидуално неслагање или неспоразум доведе до тога да „режим у априлу не буде послат на сметлиште историје“.

„У овој ситуацији је потпуно небитно какви су Ђиласови и моји лични односи. Обојица смо зрели и одговорни људи и предводимо две данас по много чему најистакнутије опозиционе странке“, рекао је Јеремић у интервјуу за лист „Нова“.

На питање ко би био најбољи кандидат опозиције за председника Србије, Јеремић је одговорио да је први избор Народне странке за заједничког председничког кандидата коалиције потпредседник Народне странке Мирослав Алексић, за кога је рекао да је „срчан, храбар, паметан, честит, породичан човек из народа, који је у напону животне снаге“.

„Мислим да би он и Мариника Тепић, као председнички кандидат и носилац парламентарне листе наше коалиције, били одличан тандем на предстојећим изборима“, рекао је Јеремић.

Упитан да ли је за Народну странку сада прихватљиво и под којим условима да бивши потпредседник те странке Здравко Понош буде кандидат за председника Србије, Јеремић је одговорио да на кандидатури Поноша „инсистира један од коалиционих партнера“, иако је „познато да се Понош једнострано повукао са свих функција у Народној странци, свега неколико месеци пред најважнију битку од њеног оснивања“.

„Упркос томе, ми смо спремни да у доброј вољи размотримо његову потенцијалну кандидатуру, уколико најновија истраживања, која радимо у договору са нашим коалиционим партнерима, покажу да се ситуација у међувремену значајно променила, и да је управо Понош тај који би имао најбоље шансе да на изборима победи Вучића“, рекао је Јеремић.

На питање да ли Ђилас инсистира на кандидатури Поноша, Јеремић је одговорио да му елементарно васпитање, као и жеља да зарад добрих односа у коалицији не упиру једни на друге прстом у јавности, не дозвољавају да одговори на то питање.

Јеремић је истакао да „ништа не би смело да доведе у питање опстанак коалиције“ и да би њен распад два месеца пред изборе имао „катастрофалне последице за опозицију“.

„Велики број опозиционо настројених бирача би се разочарао и тог дана остао код куће. Управо то би могло представљати разлику између победе и пораза у Београду, на пример“, рекао је Јеремић.

„Народна странка ће се у потпуности држати коалиционог споразума који смо потписали са ССП, ДС, ПСГ, Покретом Слободна Србија, Демократском заједницом војвођанских Мађара, Покретом за преокрет и другим политичким организацијама“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да очекује да се коалицији ускоро званично придруже и Скупштина слободне Србије и угледне јавне личности.

„Грађани од нас очекују да будемо јединствени, не смемо их изневерити“, закључио је Јеремић.