Народна странка

Јеремић за „Нова“: Ђилас је Вучићу помогао разбијањем јединства опозиције

Јеремић за „Нова“: Ђилас је Вучићу помогао разбијањем јединства опозиције

Вук Јеремић, лидер Народне странке, у интервјуу за Нова.рс, који је рађен путем мејла, анализира резултате, одговара Драгану Ђиласу и каже да би његова партија самостално могла да освоји 12 мандата у Скупштини Србије, колико је добила учешћем на листи Уједињени за победу Србије. “Ми смо много више дали него што смо добили у овој коалицији”, каже Јеремић.

Председник СНС Александар Вучић рекао је “да” новим изборима у Београду. Да ли сад можете да кажете да су СНС и ССП дефакто направили техничку коалицију у Београду? Или сте се покајали због те изјаве?

Какав легитимитет имају Вучић и Ђилас да се ван институција договарају о будућности Београда – понављању избора, на пример – осим на основу чињенице да њихове две странке заједно имају већину одборничких мандата у скупштини града? Кад обједините снаге да бисте нешто постигли или донели неку одлуку, то се у политици зове коалиција. Да ли ће она остати техничка или ће бити подигнута на виши ниво, показаће време.

Вучић и Ђилас су један другом недвосмислено пружили подршку у превазилажењу изборног мамурлука, обојица незадовољни постигнутим резултатима. Ђилас је Вучићу помогао тако што је разбио јединство опозиције, и тиме отклонио сваку опасност од евентуалног преласка цензуса Тадићеве листе на поновљеним изборима у Београду, а Вучић Ђиласу тако што му је позивом на “канабе” омогућио да се, упркос изборном фијаску, од стране једног дела медија и јавности и даље третира као лидер опозиције.

Драган Ђилас је за Нова.рс рекао да сте Ви и део руководства НС после избора јасно показали шта мислите о њему и да би било поштеније да сте све што вас је тиштило рекли кад сте правили коалицију и да нисте заједно изашли на изборе. Какав је Ваш одговор?

Кад смо правили коалицију у новембру, нисмо могли да претпоставимо да ће он наступити толико аутократски. Председнички кандидат је брутално наметнут у јануару, а вођење кампање, поготово у финишу, у потпуности преузето од стране ССП. Драган Ђилас је, на пример, самостално одлучио да сними своје рекламе за телевизију, као и да он буде тај који представља коалицију на РТС-у, супротно договору да Мариника Тепић и Мирослав Алексић буду водећа лица кампање.

То његово гурање у први план је републичку листу на крају коштало најмање неколико процената, убеђен сам у то. Преко свега смо прешли зарад очувања јединства, и нисмо имали намеру да о томе говоримо чак ни после избора. Али самостални одлазак код Вучића, упркос отвореном противљењу огромне већине партнера из опозиције, и то пре него што су гласови пребројани, је била кап која је прелила чашу. Таква приватизација процеса одлучивања, презирање демократије и заобилажење институција, нису битно различити од политике коју персонификује Александар Вучић.

Имајући у виду све што је изречено у претходном периоду, да ли је могуће да на поновљене изборе у Београду, уколико их буде, идете у коалицији са странком Драгана Ђиласа?

У ССП-у има квалитетних људи, које ми је било задовољство да упознам и са њима сарађујем. Многима од њих није било нимало пријатно када су из медија сазнали за Ђиласову одлуку да оде код Вучића - отворено су ми то рекли. Надам се да ће покренути то питање у оквиру странке, политичке организације се не смеју водити као приватна предузећа. Буду ли се ствари у ССП-у у том смислу промениле на боље, разговараћемо.

Упорно тврдите да је распуштен само један одбор Народне странке и то због непоштовања унутарстраначке процедуре. Међутим, три бивша председника одбора НС у изјавама за наш портал рекли су да им је скренута пажња да постоји забрана за учешће у кампањи Здравка Поноша и да је то “прст у око Јеремићу”. Они кажу да је њихово учешће у кампањи главни разлог распуштања одбора, а не истек мандата. Да ли је то истина?

Упорно говорим истину, док неки упорно настављају кампању против Народне странке. По среди је малициозност неколицине људи незадовољних својим статусом, као и потреба да се одговорност за неиспуњена очекивања пребаци на странку. Једини одбор који је после избора распуштен је сомборски, због непоштовања страначких прописа. Одборима у Суботици, Костолцу и Жагубици је истекао мандат, и постављени су нови повереници. Народна странка има локалне организације у 119 градова и општина у Србији.

Зашто не позовете за коментар шефове одбора у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Чачку, Лесковцу, Панчеву, Крушевцу, Ужицу, Врању, Зајечару, Ваљеву или било где друго - да ли су сви они успешно избојкотовали председничку кампању, па зато нису распуштени? Зашто не позовете за коментар потпредседника странке Синишу Ковачевића, који је Поношу био саветник? Зашто не покажете своју приврженост идеји слободе медија па понудите интервју потпредседнику Владимиру Гајићу, и питате га за то? Или Санду Рашковић, Мирослава Алексића, Стефана Јовановића? Зашто више верујете анонимној тројици бивших чланова него мени и целокупном руководству Народне странке које је иза мене стајало на конференцији за штампу када сам експлицитно одговорио на то питање и рекао да је то за све нас увреда?

Уосталом, свака демократска организација - а Народна странка то свакако јесте - је жив организам, људи долазе и одлазе. Могу само да приметим да је то предмет посебног интересовања неких медија само у нашем случају. Али нека, за добрим коњем прашина се диже.

Колике су шансе да на изборе идете са Демократском странком, као трећим кључним партнером у коалицији Уједињена Србија?

Изузетно коректно смо сарађивали са ДС, на свим нивоима, а верујем да и они имају такав утисак. Као што верујем и да се ДС никада неће наћи у Вучићевом табору, што је за Народну странку најважнија линија раздвајања.

Имате велике замерке на сарадњу са ССП-ом, а ипак сте захваљујући тој коалицији добили највише мандата у будућем сазиву Скупштине Србије. Да ли мислите да бисте самостално могли да освојите 12 мандата?

Наравно. Имамо најразвијенију теренску инфраструктуру и највише препознатљивих лица од свих опозиционих странка. Уз то, показали смо зрелост и спремност да ради остварења заједничких виших циљева поднесемо жртву. И што је најважније, за разлику од већине других у српској политици, показали смо да држимо реч. Ми смо много више дали него што смо добили у овој коалицији.

Истраживачи вам не дају велике шансе да пређете цензус у случају самосталног изласка на поновљене изборе у Београду. Имате ли ви информације какав је рејтинг НС?

Да ли мислите на лажирана истраживања које је више од годину дана систематски пласирао Драган Ђилас, са циљем да ССП у јавности наметне као доминантну опозициону странку? Та истраживања су предвиђала ће наша коалиција на републици ићи на преко 25 одсто, а да је други круг председничких избора надохват руке. Народна странка се измерила на локалним изборима у Неготину, где смо потпуно сами узели 13 одсто. На местима где смо овај пут наступили са локалним партнерима, одвојено од ССП, смо такође завршили са више гласова од њих - у Бору 17,5 одсто, а у Бајиној Башти 19 одсто. Више верујем оствареним резултатима него истраживањима.

Да ли ћете прихватити позив Бошка Обрадовића у шири Патриотски блок, окупљен око Двери?

Спремни смо да разговарамо о сарадњи са свима који се обавежу да после избора неће код Вучића.