Народна странка

Јеремић на седници Главног одбора Народне странке: Протести до промене власти, Србија се пробудила из сна

Јеремић на седници Главног одбора Народне странке: Протести до промене власти, Србија се пробудила из сна

Председник Народне странке и један од лидера Савеза за Србију Вук Јеремић изјавио је данас да неопходно наставити са протестима до рушења власти председника Србије и СНС-а Александра Вучића.

"Протести 'Један од пет милиона' и 'Сви као један' ни по коју цену не смеју бити угашени и заустављени", рекао је Јеремић на седници Главног одбора Народне странке.

Председник Народне странке је истакао да се мора наставити "дрмање кавеза" и инсистирање на захтевима за постизање фер изборних услова, којих данас нема.

Према његовим речима, ако се настави упорно са протестима, биће испуњене бар основне претпоставке за фер и слободне изборе.

"Промене ће доћи путем избора", нагласио је Јеремић, и додао да су „пали Јутка и Симоновић, па ће пасти и Вучић".

"Једна по једна цигла његове власти падају. Ово је процес", рекао је Јеремић.

„Наш циљ мора бити другачија Србија, без Пинка, Информера, сендвич дивизија, без Маријана Ристичевића и Ане Брнабић на власти, у којој се неће банализовати сећање на Немањиће и седети иза Хашима Тачија на прославама, Србија у којој чланска карта странке, укључујући и владајуће Народне странке, неће бити улазница за посао“, истакао је Јеремић.

Јеремић је истакао да су четири месеца протеста тргнула Србију из сна тако да је у више од сто општина и градова засијало светло отпора које ће довести до промене власти, за коју је рекао да је видно уздрмана.

"Власт је са митинга у Београду послала поруку којом покушава да подели грађане, да их окрене једне против других, што не сме да се деси", рекао је Јеремић, и додао да је задатак праве опозиције да помири друштво у Србији.

Јеремић је истакао да је Народна странка била родоначелник јединственог опозиционог деловања и да се и даље максимално залаже да опстане јединствен опозициони фронт, јер је то најбржи пут ка промени власти, али да као свака озбиљна организација мора да има и "план Б", ако затреба.

„Међу нама су и људи који су водили озбиљне организације у јавном и приватном сектору, укључујући и Војску Србије, и они нам могу потврдити да свака озбиљна и успешна организација мора имати ’план Б’. ’План Б’ за Народну странку значи да мора бити способна да у свакој општини самостално изађе на локалне изборе 2020. године“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је Народна странка најјача и најбоље устројена опозициона организација у Србији.

"Ми смо носећа осовина опозиционог рада у Србији и локомотива промена", казао је Јеремић.

Говорећи о Косову, Јеремић је нагласио да "оквир за преговоре са косовским Албанцима морају бити резолуција Савета безбедности Уједињених нација 1244 и Устав Србије".

Јеремић је рекао да Вучић тајно преговара и да је спреман да "прецрта границу Србије", а кад "џемпер почне да се пара, тешко је то зауставити".

Јеремић је рекао да ће се деловање Народне странке у наредном периоду одвијати на три нивоа - рад на јачању странке и њене структуре, активности у опозицији и ангажовање на међународном плану.

„Имамо територијалне организације у 109 градова и општина у Србији и у наредих шест месеци, до друге Скупштине Народне странке, која ће бити одржана у октобру, бићемо посвећени ширењу страначке мреже. До страначке скупштине сви локални одбори морају имати програм и план како доћи до промена“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да Народна странка посебну пажњу мора посветити и дијаспори, и додао да ће пошто преузме одговорност за вођење државе, формирати Министарство за дијаспору, јер ствари посматра стратешки и нуди системска решења.

„Више наших сународника живи ван Србије него у њој. Српско расејање располаже капиталом од неколико стотина милијарди долара.  Власт им у последњих седам година није послала нити једну поруку да су добродошли и да за њих има места“, навео је Јеремић.

Јеремић је подсетио да је Народна странка у Чикагу формирала први у одбор у дијаспори, а да ће до краја године бити основано још седам или осам одбора ван Србије.