Народна странка

Јеремић: Вучић ће се преиграти и мораће брзо да распише нове изборе

Јеремић: Вучић ће се преиграти и мораће брзо да распише нове изборе

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да ће се председник Србије Александар Вучић преиграти у настојању да избегне обећање које је Западу дао о решавању питања Косова и Метохије, и да ће после избора најављених за 26. април релативно брзо морати да буду расписани нови, али под другачијим условима.

„Вучић покушава да игра игру геополитичког шаха која надилази његове капацитете. Мислим да рачуна да ће после избора неки европски чиниоци закочити брз развој ситуације по питању Косова и Метохије, што гурају САД, и да ће играјући између та два пола и Русије опет доћи у ситуацију да не мора да заврши оно што је обећао“, рекао је Јеремић у интервјуу за "Глас Америке".

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова и председник Генералне скупштине УН, додао је да ће се Вучић у тој ситуацији преиграти и да ће тада „врло брзо наступити околности под којима ће морати да буду одржани нови избори, али под другачијим условима него избори 26. априла“.

Упитан да ли ће странке успети финансијски да преживе бојкот, Јеремић је одговорио да ће то бити велики изазов, јер је финансирање из буџета најсигурнији и најстабилнији извор финансирања политичког рада, а они који су се определили за бојкот неће више моћи да рачунају на такво финансирање.

„То је ризик којег смо били свесни. Добро смо то знали када смо такву одлуку доносили, али апсолутно сам уверен да је неопходно повратити поверење грађана да бисмо било шта урадили. Морате показати да сте спремни на одређену врсту жртве, па и да прихватите ризик да можда више и не будете у овом послу, али да знате да сте то учинили јер радите праву ствар“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да ће на изборима 26. априла постојати само две стране – они који излазе да гласају да дају још четири године легитимитета власти Александра Вучића, и они који нису спремни да то ураде.

„Што пре постане јасна та подела, а у једном тренутку ће постати – то ће бојкот бити успешнији“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке истакао је да ће кључно бити да ли ће Вучић након предстојећих избора имати било какву опозицију у парламенту или не.

„Када кажем опозицију, ту свакако не убрајам Ивицу Дачића, Ненада Чанка, Чедомира Јовановића и разне покрете који се сада ужурбано формирају. Уколико буде парламент без опозиције, то ће бити парламент који ће имати упитан легитимитет и тада се међународна заједница налази пред одлуком како да третира такво стање у Србији. Дакле, институције без опозиције, отворену, огољену диктатуру или не“, закључио је Јеремић.