Народна странка

Јеремић за Еурактив: Демократија у Србији је заиста на удару - али од стране Вучића

Јеремић за Еурактив: Демократија у Србији је заиста на удару - али од стране Вучића

Председник Народне Вук Јеремић изјавио је да је демократија у Србији на удару председника државе Александра Вучића, чији режим активно руши све основне принципе демократије.
 
Јеремић је у ауторском тексту за бриселски “Еурактив“, који је тај портал објавио као одговор на Вучићев есеј „Демократија у Србији на удару“, написао да је управо председник Србије тај који напада демократију, а не њен заштитник.
 
Јеремић је истакао да је директна последица Вучићевог „галопирајућег деспотизма“ губитак наде грађана у бољу будућност, што показују и алармантно високе стопе исељавања из Србије, као и да је данас најмањи природни прираштај у историји земље, укључујући чак и периоде светских ратова.

„Вучић је под огромним притиском Европске уније покренуо лажни дијалог смишљен искључиво да ублажи све оштрије критике скандалознх изборних услова у Србији. Он је у свом тексту изнео апсурдну тврдњу да он не жели да утиче на предстојећи извештај о том питању, за чије је састављање задужен један од његових најоданијих слуга, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић“, навео је Јеремић.

Јеремић је додао да Вучић не показује никакву намеру да ублажи контролу медија, већ напротив, јача свој статус сувереног господара медијског простора.

„Пре нешто више од годину дана, он је организовао да једна државна компанија нелегално купи неколико приватних телевизија и интернет оператора. Послушни медији директно добијају новац од власти, а режим активно помаже некима од њих у утаји пореза. Буквално ниједна телевизија са националном фреквенцијом и ниједне високотиражне дневне новине не могу се данас назвати слободним и независним“, навео је Јеремић.

Јеремић је истакао да се председник Србије у стилу феудалног владара похвалио како је смањио цензус за улазак у парламент са пет одсто на три, а на тај потез се одлучио када је постало јасно да ће српска демократска опозиција остати при одлуци да бојкотује његове „лажне изборе“.

„Смањење цензуса је саставни елемент Вучићеве стратегије стварања и пропагирања маргиналних политичких покрета и партија који би требало да служе као његова марионетска опозиција, укључујући и његову бившу (Српску радикалну) странку, коју води осуђени ратни злочинац чији је налог на Твитеру недавно суспендован због говора мржње“, навео је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и бивши председник Генералне скупштине УН, истакао је да Вучић не може и неће приближити Србију Европи и да је та истина позната сваком дипломати на служби у Београду.

„Суштина је да је бојкот Вучићевих лажних избора на свим нивоима једини частан и практичан корак српске демократске опозиције“, навео је Јеремић.