Народна странка

Јеремић за "Данас": Ко прихвати садашње изборне услове пристаје на насиље

Јеремић за "Данас": Ко прихвати садашње изборне услове пристаје на насиље

Објављено у листу "Данас".

 

Драстичним медијским злоупотребама и функционерском кампањом до сада незабележеног интензитета у току самог трајања разговора на Факултету политичких наука, Вучић је јасно показао своје намере. Вероватноћа да ће се ситуација битно променити у септембру није већа од тога да Земљу погоди астероид, каже у разговору за Данас Вук Јеремић, председник Народне странке и бивши министар спољних послова Србије, образлажући одлуку те странке да бојкотује предстојеће парламентарне и локалне изборе. Таква одлука донета је једногласно, на прекјучерашњој седници Председништва Народне странке, која је чланица Савеза за Србију.

Шта су наредни кораци Ваше странке?

Када разговори изгубе смисао, бојкот и други видови грађанске непослушности су легитимна средства у борби да се у догледно време ослободимо овог корумпираног система, који обичним људима не доноси ништа добро. Народна странка ће кроз активну кампању показати да бојкот није бежање од борбе, већ напротив – „најискренији вид борбе за добробит грађана“.

Очекујете ли да ће и остале чланице Савеза за Србију ускоро прогласити бојкот избора на свим нивоима, као што су наговестиле?

Искрено се надам да хоће, и то не само чланице СЗС. Јединство свих антирежимских снага нам је данас потребно више него икад. Свака опозициона организација има своје специфичности и унутрашњу динамику које поштујем и не желим да на њих утичем. Такође, треба бити свестан да ћемо се у блиској будућности суочити са озбиљним међународним притисцима, као и издашним покушајима режима да мотивише бар некога из редова опозиције да на изборима учествује. Изузетно је важно да ту нико не поклекне, јер би једина „награда“ за то била нова ера Вучићеве диктатуре, гора од свих претходних.

 

Да ли знате када ће бити одржано рочиште у Вашој тужби против Александра Вучића за клевету?

Не, Вучић се након изговорених лажи о мени незаконито и кукавички сакрио иза имунитета, јер своје тврдње нема чиме да поткрепи. Суд се обратио Народној скупштини да одлучи о скидању имунитета, али владајућа већина очигледно не намерава да то питање стави на дневни ред. Вучић нема храбрости да ме погледа у очи, како на телевизији, тако ни у судници, а не престаје да о мени говори лажи у својим јавним наступима.

 

Изјавили сте да ће одлука о бојкоту бити „тренутак истине“. Да ли то значи да опозиционе странке које буду учествовале на изборима нећете сматрати истинском опозицијом?

Није на мени да судим ко је права опозиција – о томе одлучују грађани. Лично верујем да свако ко пристане да под оваквим условима изађе на изборе свесно легитимизује насиље режима над грађанима Србије, које је данас на врхунцу од 2012. године. Тај чин би значио прећутни пристанак на још четири године уцењивања људи да подрже СНС ако желе да задрже или добију посао, приморавања да се присуствује митинзима, непрекидног бомбардовања скандалозним садржајима преко телевизија и таблоида, бруталних злоупотреба и корупције на свим нивоима. Ништа друго не може бити исход избора који би се одржали у актуелним приликама.

Како коментаришете сусрет председника Србије Александра Вучића и државног секретара САД Мајка Помпеа на маргинама седнице СБ УН? Шта је, према Вашем мишљењу, био главни циљ наведених разговора?

Главни Вучићев циљ на састанку са Помпеом је био да предупреди или ублажи негативан однос америчке администрације према чињеници да живимо у диктатури и да ће се избори на пролеће одржати под нерегуларним околностима. Да би то постигао, понудио је да у блиској будућности потпише свеобухватни споразум са Приштином, а он, судећи по званичном саопштењу Стејт департмента, подразумева узајамно признање Србије и Косова. Шта је тачно изговорено на састанку Вучић – Помпео вероватно најбоље зна Тони Блер, који је према извештајима међународних дописника из УН тамо био присутан у капацитету саветника српске стране. Ја не знам да ли је то истина, али Вучић те извештаје, бар до сада, није демантовао.

Српске власти се уздају у републиканску администрацију САД да ће подржати разграничење као решење за косовски проблем. Какав је Ваш став?

Још једном позивам Вучића да јавности Србије објасни шта значи „разграничење“ и да ли оно подразумева чланство такозване Републике Косово у УН. Став Народне странке је јасан – свака промена граница Србије је неприхватљива, јер би водила даљем урушавању државе, поларизацији друштва и дестабилизацији читавог региона.

Поједине дипломате тврде да је „крхка“ ситуација у БиХ у очима Запада далеко већи проблем од односа Београда и Приштине. Слажете ли се са таквим оценама?

Тема БиХ би могла да дође на дневни ред међународне заједнице тек након решавања питања Косова и Метохије. Ако дозволимо Вучићу да Косово заврши онако како је са Тонијем Блером замислио, предстоје нам године у којима ће они на сличан начин „решавати“ положај Републике Српске. То би истовремено значило и наставак окретања главе међународне заједнице од аутократског владања Србијом и гажења основних слобода и права наших суграђана. Такво „решење“ за Републику Српску би несумњиво било погубно по интересе српског народа, и омогућило даљу криминализацију друштва и државе.

Сматрате ли да Савез за КиМ, огранак СЗС-а, треба да учествује на предстојећим изборима на Косову или да бојкотује гласање? Шта очекујете од тих избора?

Степен криминализације и притисака на северу Косова и у енклавама у којима на југу покрајине живе Срби је још већи него у остатку Србије. Наши сународници су тамо још угроженији и имају још мања права да слободно изражавају своју вољу. Због тога ће Народна странка бојкотовати предстојеће изборе на КиМ, јер не желимо да том насиљу пружимо легитимитет. Очекујем да ће Вучићева листа на тим изборима учествовати, са циљем да поново буде део власти на челу са Рамушем Харадинајем, или са ким год који буде освојио највећи број гласова Албанаца, без обзира на евентуалну злочиначку прошлост или ставове који су директно супротстављени нашим интересима.

 

Интервју приредила новинарка "Данаса" Марија Стојановић