Народна странка

Јеремић: Ако у Црној Гори прође закон против СПЦ, исто ће се догодити и на Косову и Метохији

Јеремић: Ако у Црној Гори прође закон против СПЦ, исто ће се догодити и на Косову и Метохији

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да ће се, ако у Црној Гори „прође“ Закон о слободи вероисповести, који угрожава Српску православну цркву, убрзо исто поновити и на Косову и Метохији.

„Ако држава Србија остане пасивна поводом догађаја у Црној Гори, власт у Приштини ће кренути истим путем као и она у Подгорици, чак и пре евентуалног потписивања споразума о ’разграничењу’, којим би се Србија трајно одрекла Косова и Метохије“, рекао је Јеремић на светосавској трибини „Слобода и идентитет: Црна Гора и Србија“, одржаној у општини Стари град.

Јеремић је навео да су догађаји у Црној Гори веома опасни по очување српског идентитета не само у тој суседној држави, него и у целом региону.

Председник Народне странке је навео да су председници Србије и Црне Горе Александар Вучић и Мило Ђукановић „саучесници“ који имају заједнички интерес – блиско партнерство у организованом криминалу на Балкану и шире, као и заједничког непријатеља – митрополита црногорско-приморског Српске православне Цркве Амфилохија, који се показао као веома утицајан.

„Српска власт на међународном плану није учинила баш ништа да побољша положај српске цркве и спречи доношење спорног закона, а могла је врло лако. Вучић је у овој ситуацији могао у року од седам дана да дође до свих утицајних лидера у свету, укључујући и председника САД Доналда Трампа, а то није ни покушао. Министарство спољних послова амбасадама Србије није послало ниједну депешу нити инструкцију како да наступа у земљама домаћинима по овом питању“, рекао је Јеремић, који је и бивши министар спољних послова.

Јеремић је истакао да је упадљиво ћутање Београда очигледан доказ да режими у Србији и Црној Гори заједнички стоје иза доношења Закона о слободи вероисповести и догађаја у суседној држави.

Јеремић је додао да црногорска власт међународним саговорницима, као и у случају такозваног државног удара, представља као да Русија стоји иза последњих догађаја са циљем да „ишчупа Црну Гору из НАТО“, али да од тога ништа не може бити даље од истине.

Доцент на Православном богословском факултету Универзитета у Београду Вукашин Милићевић рекао је да Митрополија црногорско-приморска неће одустати од протеста у Црној Гори и да ће они остати мирни.

„Свака другачија форма протеста би компромитовала оно за шта се боримо. Није хришћански понашати се насилно, а показало се и да су мирни протести најделотворнији, јер да је било инцидената, они би брзо били угушени. Јуче је на улицама градова у Црној Гори било 200.000 људи, а у Подгорици 40.000. То је као када би у Београду на улице изашло између 300.000 и 400.000 људи“, рекао је Милићевић.

Милићевић је позвао на дијалог у Црној Гори, јер је „у току криза која дрма темеље друштва“, и додао да би решење могло да буде повлачење спорног закона и јавна расправа, које није било пре доношења тог акта.

Музичар Владо Георгиев рекао је да у Црној Гори влада атмосфера у којој се „све српско гура у страну“, а Вучића и Ђукановића је назвао „бандитима и комуњарама“.

„Народу који је устао против накарадног закона је јасно да је препуштен самом себи и цркви и да нема никакве подршке од Вучића и његове банде, као што је и црква брзо прозрела убачене професионалне Србе из Демократског фронта, који србују по потреби када им намигне шеф из Србије. Једино ће снага и воља народа ће решити ову ситуацију у нашу корист“, рекао је Георгиев.

Аналитичар Цвијетин Миливојевић рекао је да Ђукановић није очекивао „оволико масован одговор“ грађана Црне Горе, и додао да се Вучић као председник Владе Србије на дан парламентарних избора у Црној Гори директно умешао на страни ДПС-а и помогао Ђукановићу.

„Вучић је током изборног дана оптужио ’неке грађане Русије и Србије да изводе државни удар’. То је одлучило изборе и помогло Ђукановићевом ДПС-у да надокнади разлику у гласовима. Тада је постало јасно да се руководство Србије изабрало страну“, рекао је Миливојевић.