Народна странка

Јеремић: Непоткупљиви део Српске православне цркве помрсио конце Вучићу и Ђукановићу

Јеремић: Непоткупљиви део Српске православне цркве помрсио конце Вучићу и Ђукановићу

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је пропао план режима у Београду и Подгорици да се одласком председника Србије Александра Вучића на Бадњи дан у Црну Гору политички профитира, али им је конце помрсио непоткупљиви део Српске православне цркве (СПЦ).

„Тај план је скован у уиграном троуглу Ђукановић-Вучић-Беба Поповић, но конце им је помрсио непоткупљиви део Српске православне цркве. Да је отишао на север Црне Горе, Вучић би био извиждан и најурен, а онда би то исто кренуло да му се догађа и у Србији. Остаје да се види да ли ће му поћи за руком да од политичких странака које подржава већина српског становништва у Црној Гори направи црногорску верзију ’Српске листе’ на Косову и Метохији. Надам се да неће“, рекао је Јеремић у интервјуу листу „Данас“.

Јеремић је навео да је свако ко је гледао „Вучићево изобличено лице“ на конференцији за новинере на којој је саопштио да одустаје од те авантуре, могао је да схвати да је постојао план да се политички профитира на буђењу народа у Црној Гори, и да је он пропао.

Упитан о наредним фазама кампање бојкота избора, Јеремић је одговорио да је идеја да се систем не може мењати тако што се паразитира у њему победила, и да данас бојкот нико озбиљан изван режимског табора више не доводи у питање.

„Јавност је добро реаговала, и сваким је даном све више пукотина у Вучићевом оклопу. Данас имамо храбре узбуњиваче, Универзитет који одбија да се повинује наређењима власти, поштене полицајце који без страха од одмазде хапсе произвођаче наркотика блиске државном врху“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом афере „Јовањица“, о којој је први јавно потпредседник Народне странке Мирослав Алексић, рекао да је реч о скандалу толиких размера да га је апсолутно немогуће заташкати, а најшокантније информације још нису доспеле до јавности.

„На основу темељне истраге у случајевима попут ’Јовањице’, у будућности ће бити размонтирана СНС хоботница у државним институцијама попут БИА. Како ће тренутно партијско руководство ове куће објаснити то што су за званичног „спонзора“ имали фирму која им је под носом гајила тоне марихуане и за то добијала државне субвенције? Или ће одговарати за неописив немар и нестручност или за саучесништво. Највероватније за оба“, навео је Јеремић.

Јеремић је истакао да је циљ Народне странке и Савеза за Србију да енергичним деловањем у месецима који долазе допринесу да се још више људи ослободи и каже – доста ми је малтретирања, вређања, лоповлука и бараберије, нећу више да трпим, мој глас за ово неће имати.

Да свима постане јасно да је гласање на пролеће директно гласање за Вучића, без обзира шта на гласачком листићу заокружили или нацртали“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да легитимних избора у Србији више неће бити док не буде успостављен минимум нормалности,

„Дакле, без могућности уцењивања радним местом и сличних метода присиле, без капиларних гласова и дуплих спискова, без мафије и батинаша, и уз отварање медија за другачије мишљење. Нисам сигуран да би СНС-у на таквим изборима победа била загарантована“, рекао је Јеремић.

Видели сте колику је буру у редовима власти изазвало само једно моје получасовно гостовање на РТС-у, које је видело више од милион људи. А замислите тек како би било након што се јавни сервис отвори за друге људе који и те како имају шта кажу о данашњој ситуацији – Александра Обрадовића, Марију Лукић, Мишу Мајића...“, додао је председник Народне странке.

На питање да ли је у скорије време могућ наставак преговора о коначном решењу за Косово и Метохију, Јеремић је одговорио да ће пред Вучића, након што се окончају фингирани избори у Србији, бити стављен споразум који омогућава такозваном Косову чланство у УН.

„Након осам година завлачења и заклињања странцима да је то спреман да потпише, са двотрећинском већином коју ће свакако имати у скупштини, више му неће дати простора за врдање. И зато је Вучићу срце у петама док посматра актуелна дешавања у Црној Гори – с правом“, рекао је Јеремић.