Народна странка

Јеремић: На власти у Србији је шизофрени конгломерат, од Ане Брнабић до Мише Вацића

Јеремић: На власти у Србији је шизофрени конгломерат, од Ане Брнабић до Мише Вацића

Председник Народне странке и Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић изјавио је данас да је у Србији на власти „шизофрен конгломерат“ који чине људи од премијерке Ане Брнабић до Мише Вацића и Војислава Шешеља.

Екстремна популистичка десница је у Србији победила 2012. године. Она је после тога огрнула и либерално рухо, између осталих руха које је огрнула“, рекао је Јеремић у дискусији „Шта се очекује на Балкану?“, који је ЦИРСД организовао у Аероклубу.
У дискусији коју је водио Јеремић учествовали су и народни посланик и уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић и члан Охридске групе Зоран Чичак.

Јеремић је саговорнике питао зашто велике силе, које нису у најбољим односима, по питању Србије исказују висок степен толеранције према актуелној власти у Србији, упитавши Вукадиновића зашто Русија подржава председника Србије и СНС-а Александра Вучића, а Чичка зашто га Запад подржава.

Вукадиновић и Чичак су се сложили да утисак о подршци Русије и Запада Вучићу заправо резултат режимске пропаганде у Србији и да се таква слика креира у Београду за домаћу јавност.

Они су одречно одговорили на Јеремићево питање да ли ће Уједињене нације 2020. године нације добити Приштину као нову чланицу, као и на питање да ли ће Србија 2029. године постати чланица ЕУ, а Вукадиновић је додао да је могуће да ће  Србија пре постати чланица НАТО него ЕУ, јер се Северноатлантска алијанса у региону показала као „више робустан играч од ЕУ“.

Пре дискусије о Балкану одржан је панел „Нова велика игра: Сусрет орла и змаја“, на којем је Јеремић о односима Кине и Сад разговарао са бившим премијером Пакисатана Шаукатом Азизом.

Азиз је навео да је циљ пројекта новог пута свиле, познатог и као „Појас и пут“, боље повезивање света које води већем приступу тржиштима у свету, и додао да Кина нема империјалистичке амбиције, него жели бољитак за своју земљу и њене суседе. „Био сам осам година у Влади Пакисана, као премијер и министар финансија, и разговарао сам са свим кинеским лидерима у то време. Ниједан од њих ми није рекао да морамо да нешто урадимо, ниједан, док су други, које нећу да именујем, говорили да они код куће имају Конгрес и да је нас неће подржати ако не урадимо оно што захтевају, а онда су нас блокирали у Светској банци“, рекао је Азиз.

Азиз је истакао да је Пакистан почео да развија свој нуклеарни програм као одговор на такав пројекат у Индији, како би постигао равнотежу.

„Рекли смо да ћемо развиијати нуклеарни програм, макар јели и траву. Ниједна земља не сме дозволити да је било ко шутира“, рекао је Азиз.   

Током панела је представљен и нови број часописа „Хорајзонс“, у издању ЦИРСД-а у којем су аутори, између осталих, професор Џефри Сакс, бивши премијер  Аустралије Кевин Рад, као и актуелни министри спољних послова и инфраструктуре Малезије и Кеније.

Дискусијама одржаним у Аероклубу присуствовали су амбасадори, представници политичких странака и дипломатског кора, професори универзитета и личности познате у јавности.

ЦИРСД основан крајем 2013. године, након Јеремићевог председавања Генералном скупштином УН, а у саветодавном одбору Центра су стручњаци светског нивоа.

Центар је организовао дискусије у Београду, Њујорку, Пекингу, Лондону, Паризу, Истанбулу и другим светским центрима.

Партнери ЦИРСД-а су, између осталих, и француски Институт за спољне послове, Центар за амерички прогрес у Вашингтону, Универзитет Харвард, лондонски Међународни институт за стратешке студије, Руска академија и кинески Државни центар за истраживање развоја.