Народна странка

Јеремић: Посрамљени Вучић испалио хитац упозорења у Народну странку, нисмо се уплашили

Јеремић: Посрамљени Вучић испалио хитац упозорења у Народну странку, нисмо се уплашили

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је „режим Александра Вучића испалио хитац упозорења“ у Народну странку пресудом којом су потпредседник те странке Борислав Новаковић и члан одбора из Врбаса Михаел Алекси осуђени на шест месеци затвора, условно две године.

„Новаковић и Алекси су жртве нашег појављивања у председништву, где смо дошли на Вучићев позив, када смо му скинули маску доминације коју му режимски медији стављају. Вучић је доживео срамоту и преко тога није могао да пређе, па је стављен у погон извршни орган СНС-а, а то је правосуђе у Србији“, рекао је Јеремић на конференцији за новинаре.

 

Јеремић је навео да је циљ пресуде да уплаши челнике Народне странке, јер су „уз режим полиција, правосуђе, криминалци, тајкуни, медији, Веља Невоља, сви…“.

„Пресуда, међутим, за нас није ништа осим подстицаја да још више и оштрије наступамо свуда где је неопходно заштитити грађане, као што се догодило и у Врбасу, где је Новаковић одговорио на позив грађана да стане у заштиту њихових права и интереса“, рекао је Јеремић.

Новаковић је осуђен због спречавања службеног лица у вршењу службене дужности, јер је 13. септембра 2018. године у Врбасу са грађанима покушавао да спречи нелегално рушење баште једног кафеа, а касније је у судском спору везаном за ту башту пресуђено да је то уклањање било нелегално.

„Спорови против лидера опозиције се решавају брзо, док спорови против перјаница режима често никада ни не почну. Те 2018. године сам тужио Вучића јер ме је назвао шефом међународне банде лопова, али суђење још увек није почело“, рекао је Јеремић.

„Све полуге Вучићеве диктатуре ће бити предмет реваншизма и педантно спроведене лустрације“, навео је Јеремић.

Јеремић је, поводом сутрашњег почетка дијалога опозиције и власти уз посредовање ЕУ, рекао да ће Народна странка учествовати у том процесу, али да нема велика очекивања.

„Ми ћемо учестовати са нашим партнерима из Удружене опозиције Србије. Очекивања су нам мала“, навео је Јеремић.

Јеремић је поновио да је данас најкоруптивнији посао у Србији додела изградње магистралног гасовода Београд-Лозница, који је назвао „гасовод Рио Тинто“, вредног 75 милиона евра, а који је додељен без тендера и на основу тајне одлуке Владе Србије.

„Ухватили смо их на делу, представили смо јавности документе Србијагаса, и поставили смо питање да ли ће посао добити компанија ’Миленијум тим’, блиска режиму. Нисмо добили одговоре, нико прстом није мрднуо, а то је зато што је правосуђе извршни орган СНС-а“, рекао је Јеремић.

Новаковић је рекао да циљ пресуде којом је осуђен на шест месеци затвора, две године условно, јесте да у наредне две године „пази шта говори“.

„Наставићу још жешће да раскринкавам криминал у Новом Саду, граду у којем су терор завели брат председника Србије Андреј Вучић и Звонко Веселиновић. Андреј Вучић је стварни градоначелник Новог Сада и он одобрава све одлуке и управља свим процесима у граду и Војводини, а криминалном сценом управља Веселиновић са својом левом и десном руком -  Марком Босанцем Боскетом, који је привилегован инвеститор у Новом Саду, и Слободаном Милутиновићем Снајпером. Обојица су криминалци“, рекао је Новаковић.

„Терор Андреја Вучића и Звонка Веселиновића у Новом Саду и Војводини мора да престане. Нови Сад и Војводина су место умерених и разборитих људи који нису навикли на ту врсту гангстераја. Људи су шокирани како се Андреј Вучић и Веселиновић усуђују да раде такве ствари, а да им у томе помажу криминализовани врхови тужилаштва, полиције и БИА“, додао је Новаковић.

Новаковић је додао да је најочитији пример спреге криминала и власти привилегована позиција компаније „Галенс“ у Новом Саду.

„’Галенс’ је двополна компанија, с једне стране је власник Небојша Петрић, и на њега непосредни утицај има Андреј Вучић, док су с друге стране браћа Бојан Галић и Александар Галић, иза којих несумњиво стоји политички утицај Милорада Додика. Грађевинску мафију предводи ’Галенс’“, рекао је Новаковић.

Председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић рекао је да је пресуда Новаковићу показала да грађани Србије нису једнаки пред законом.

„Када је Андреј Вучић гађао флашом воде жандарма у Београду, то није било само спречавање службеног лица у вршењу службене дужности, него и напад на службено лице које врши службену дужност, што је теже кривично дело од спречавања. У том поступку осуђени су жандарми, а против Андреја Вучића се није водио поступак“, рекао је Гајић.

„Андреј Вучић је ексклудиран од обавезе поштовања правног поретка Србије, док је са друге стране, опозициони лидер у Војводини Борислав Новаковић осуђен на условну казну“, закључио је Гајић.