Народна странка

Јеремић: Испливаће нови докази о повезаности Беливука и врха државе

Јеремић: Испливаће нови докази о повезаности Беливука и врха државе

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да ће у наредним недељама и месецима почети да испливавају нови докази о везама људи из врха државе са криминалним кланом Вељка Беливука, што ће променити начин на који се Србија посматра из најважнијих престоница у Европи и свету.

„Међународни представници имају информације о тој повезаности и послали су о томе извештаје који ће бити на столовима влада у септембру, када прођу годишњи одмори“, рекао је Јеремић на конференцији за новинаре у Нишу, где је разговарао са грађанима заједно са генералним секретаром Народне странке Стефаном Јовановићем и председником нишког одбора Ђорђем Станковићем.  

„Веза организованог криминала и врха државе Србије је нешто што почиње да баца другачије светло на начин на који се Србија доживљава и на тумачење да ли је Србија фактор стабилности у региону и куда све то води“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, рекао је да је у претходних неколико дана разговарао са неколицином дипломата акредитованих у Београду и да ће те разговоре наставити и у наредним данима.

„Мој главних утисак из разговора са међународним дипломатама је запањеност коју показују након што је на светло дана испливало море информација везаних за однос једног од најкрволочнијих и најорганизованијих криминалних група у Србији, банде Вељка Беливука, и његовом везом са људима из државног врха Србије“, рекао је Јеремић.

„Један амбасадор, који је прочитао оптужницу против Беливукове групе, рекао ми је да у оптужници пише да је последњи човек убијен тек након што су полиција и БИА почеле да детаљно прате и снимају све у вези са том бандом. Тај човек је, дакле, убијен пред камерама државе Србије и уз пуно сазнање служби безбедности да тај човек иде на кланицу. Питао ме је како је то могло да се догоди и рекао да би то у држави из које долази изазвало врхунски скандал и пад владе“, навео је Јеремић.

Јеремић је оценио да ће у септембру подизање политичке температуре и разговори о томе „шта се догађа у Србији и шта нас очекује у будућности“, али у промењеном међународном контексту који неће бити онакав какав је био у претходних осам или девет година.

„Сви политички разговори ће се одвијати у промењеном међународном контексту и мислим да нас због тога очекује политички процес који неће бити онолико известан колико би неко са стране то могао да очекује. Ситуација ће бити све живља и биће све више политичких узбуђења како се буду приближавали јесен и избори и одлука о учествовању на њима“, рекао је Јеремић.

Упитан да ли осећа одговорност што су се, док је био саветник за међународне односе Бориса Тадића, догодиле приватизације након којих је без посла остало 10.000 људи, Јеремић је одговорио да на тим приватизацијама стоји потпис садашњег министра финансија Синише Малог, па је он права адреса за таква питања.

Председник Градског одбора Народне странке Ђорђе Станковић затражио је да Град Ниш хитно наложи измену пројекта реконструкције моста и трга и обезбеди одговарајуће осветљење.

Станковић је истакао да је на мосту сада има "смешна расвета“ и да зато „изгледа као тунел“.

Станковић је подсетио да је реконструкција трга и моста трајала готово две године уместо четири месеца, а да фирме којима је посао био поверен нису одговарале због толиког одуговлачења и пробијања рокова.