Народна странка

Јеремић: Албанија у Савету безбедности зато што Србија није хтела да то спречи

Јеремић: Албанија у Савету безбедности зато што Србија није хтела да то спречи

Председник Народне странке и бивши председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић изјавио је да је Албанија постала нестална чланица Савета безбедности (СБ) УН „само зато што Србија то није желела да спречи“ и да је власт у Београду подршком Тирани послала поруку свету да јој у будућим дискусијама у оквиру тог тела није много стало до чврстог става о поштовању суверенитета и територијалне целовитости Србије.

„Да је власти у Београду то важно, онда свакако не би гласала да у тим дискусијама учествује и Тирана, за коју се непогрешиво зна како ће наступати. Стални представник Србије у УН је 11. јуна 2021. године за Албанију гласао по инструкцији председника Александра Вучића, која му је послата преко министра спољних послова Николе Селаковића“, рекао је Јеремић за руски портал „О Србији на руском“ (RuSerbia.com).

Јеремић је истакао да је то био „изузетно неопрезан корак“, јер ће Тирана у наредне две године уживати бројне привилегије које произлазе из чланства у најмоћнијем органу УН, на чијем се дневном реду налазе сва важна светска питања.

„Право гласа у СБ УН за ствари које су од значаја трећим земљама битно је оснажило дипломатски капацитет Албаније у деловању према њима, рецимо приликом лобирања за признавање самопроглашеног Косова или чланство Приштине у Унеску“, рекао је Јеремић.

„Подршку Србије у УН најагилнијем заговорнику међународне еманципације Приштине државе широм света ће и те како узимати у обзир у процесу разматрања и евентуалне ревизије својих политика по питању Косова и Метохије, укључујући и гласање у другим форумима, попут Унеска“, додао је Јеремић.

Јеремић је рекао да је Србија могла да спречи чланство Албаније у СБ УН тако што би се и сама кандидовала за то место за исти временски период, на шта је имала право.

„Да се то догодило, гласање у Генералној скупштини УН би било компетитивно, у консекутивним круговима, све док један од кандидата не постигне двотрећинску већину“, навео је Јеремић.

Јеремић је додао да би Србија, с обзиром на актуелни пресек стања у УН, имала озбиљну шансу да или буде изабрана, или да барем створи „пат-позицију“ из које би се могло изаћи компромисним повлачењем обе кандидатуре у корист неке треће земље из Источноевропске групе, која би се, на пример, обавезала да по питању Косова и Метохије наступа неутрално у периоду свог ангажовања у СБ УН.

„Да смо се кандидовали, чак бисмо и у мало вероватном, за нас најнеповољнијем сценарију, а то је да Албанија некако успе да постигне двотрећинску већину, послали снажну поруку свету да нам је Косово и Метохија заиста ствар од највећег националног значаја, и да смо за то спремни да уђемо у озбиљан дипломатски окршај, без обзира на притиске којима бисмо том приликом свакако били изложени“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, додао је да је Вучић у претходних десет година преузео вођење спољне политике.

„Министарство спољних послова у тој личној спољној политици председника не игра улогу која му припада по важећим законима, већ је искључиво служба за запошљавање неспособних кадрова СНС-а“, закључио је Јеремић.