Народна странка

Ковачевић: Да ли је лек хлорокин прошао сва неопходна испитивања пре пуштања у промет

Ковачевић: Да ли је лек хлорокин прошао сва неопходна испитивања пре пуштања у промет

Председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво Владимир Ковачевић позвао је данас надлежне органе да испитају све у вези са пуштањем у промет лека хлорокин који се користи за лечење заражених вирусом корона и упитао по којем је критеријуму обављена регистрација тог лека у Агенцији за лекове и медицинска средства и да ли су обављена неопходна испитивања.

„Како су доказана клиничка испитивања? Да ли на исти начин као када је 60 такозваних бразилских лекова регистровано суспендовањем Закона о лековима и медицинским средствима? Како је могуће да су бурићи са активном супстанцом стигли 16. априла, а да се прометују као лек већ 21. априла“, упитао је Ковачевић.  

„Где је контрола полазне супстанце, где је контрола међупроизвода, а где контрола исправности готовог производа? За све то је потребно најмање између 30 дана и 45 дана“, навео је Ковачевић.

Ковачевић је упитао и зашто је за лечење од вируса корона „изабран баш нерегистровани хлорокин, а не ивермектин“, који је већ регистрован у Србији, и додао да се хлорокин, ремдесивир, калетра и ивермектин „само у новинама помињу као препарати који помажу, али да то није и доказано“.

„Да су произвођачи лекова Хемофарм и Галеника у власништву грађана Србије, ово се сигурно не би догодило. Стране власнике није брига, а све се правда ванредним стањем“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да је криза свима јасно показала колико су важни емпатија и солидарност.

„Никада нам више није било потребно јединство зарад добробити нације“, закључио је Ковачевић.