Народна странка

Ковачевић: Тужилаштво да покрене истрагу против инспекције и управе „Слободе“

Ковачевић: Тужилаштво да покрене истрагу против инспекције и управе „Слободе“

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић позвао је данас тужилаштво да покрене истрагу о одговорности руководства фабрике „Слобода“ из Чачка, у којој се последња у низу експлозија догодила јуче, као и о утврђивању одговорности инспекцијског органа због нечињења.

„Очигледно је да држава не функционише и да је збуњеност инспекције велика, пошто је данас морао да се укључи председник Србије Александар Вучић да одобри зелено светло за њихов надзор“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да је постало уобичајено да се „не улази без сагласности СНС-а“ у предузећа под заштитом државе, било да су она по пореклу капитала приватна или државна као „Слобода“.

„Надамо се да ће три повређена радника у последњој у низу експлозија бити последњи радници ’Слободе’ које је из те фабрике одвезла хитна помоћ. Живот радника је важнији од било које муниције било ког калибра, али држава то још не прихвата“, навео је Ковачевић.  

Ковачевић је додао да наменска индустрија годинама не управља ризицима у раду, а да је „Слобода“ у томе шампион.

„Пре само 15 дана позвали смо инспекцијске органе државе да ванредним прегледима и законским процедурама приморају ’Слободу’ на примену процедура безбедности у раду. Држава то није учинила, а да јесте, не би било повређивања радника“, закључио је Ковачевић.