Народна странка

Ковачевић: У септембру све поскупљује за 30 одсто, влада да одустане од већих намета

Ковачевић: У септембру све поскупљује за 30 одсто, влада да одустане од већих намета

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић позвао је данас Владу Србије да одустане од повећања намета грађанима и привреди јер раст цена хране и робе широке потрошње већ значајно угрожава животни стандард, а од септембра следи нови скок цена за додатних 30 одсто.

„Грађанима се више исплати да сада купе све што су планирали јер ће исту робу за месец и по дана платити и за трећину више. Ако влада не предузме хитне мере, у септембру ће се суочити са последицама пада животног стандарда, а штрајкове и незадовољство грађана моћи ће да спречи само нови талас вируса корона и забрана окупљања“, рекао је Ковачевић.

„Држава је подигла цену готово свих административних такси, уверења, такси за издавање саобраћајних дозвола, личних карата... Бензин поскупљује скоро на недељном нивоу, а индустријска струја је за 40 одсто скупља“, додао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да "у продавницама више нема ниједне цене хране која није повећана“.

“Србија као индустријски зависна држава увози све, од игле до локомотиве, па смо због тога много зависни и од глобалне инфлације, а поготово од инфлације у региону“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да држава мора да „подеси економију по мери српског предузетника а не увозницкиг лобија“, и да усклади фискалну политику Министарства финансија и Народне банке Србије.

„Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић је у јунском извештају изнела податак да већ пар месеци уназад имамо стални раст цена, који је само прослог месеца износио 3,3 одсто, док министар финансија Синиша Мали истовремено тврди да Србија није никад боље стајала. Потпуно супротне изјаве челних људи задужених за финансије и државну касу речито говоре да држава нема никакву стратегију, него да води политику ’од данас до сутра’“, додао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да су „за борбу против инфлације потребни велико искуство и знање, које овај режим нема“.

„Инфлација је економски показатељ и поремећај који се најтеже може нашминкати и на који се најтеже утиче, и она је најдаља и најнеухватљивија категорија за креаторе економске политике“ рекао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да су, према подацима Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација ФАО, која исказује глобални раст цена, пољопривредни производи последњих годину дана поскупели за готово 30 одсто.