Народна странка

Гајић: Кривична пријава против одговорних из Владе Србије због Рио Тинта

Гајић: Кривична пријава против одговорних из Владе Србије због Рио Тинта

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, изјавио је да ће поднети кривичну пријаву против „одговорних лица из Владе Србије“ због одлука донетих у вези са компанијом Рио Тинто, која планира да отвори рудник литијума код Лознице.

„Иза пријаве ће стати и неколико организација које се баве заштитом животне средине. Рио Тинто је огромна корпорација, много моћнија од државе Србије, и њој власт у Србији припрема правну платформу да би дошло до отварања рудника. Председник Србије Александар Вучић купује ваучер за опстанак на власти тако што завршава посао за Рио Тинто“, рекао је Гајић за портал Нова.рс.

Гајић је навео да су западњаци другачији од Кинеза и Руса, које не занима да ли је њихова куповина у складу са законом државе у којој купују.

„Западњаци хоће да то буде правно чисто и да не буде више ништа спорно када дођу да потпишу уговор о експлоатацији литијума, па да Србију кошта милијарде на међународној арбитражи ако будућа власт крене против Рио Тинта“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да је амбасадор једне од најутицајнијих држава света у неформалном разговору са представницима опозиције рекао „немојте да се борите против Рио Тинта, џабе трошите енергију, немате никакве шансе“.

Председник Правног савета Народне странке је подсетио да је БИРН недавно објавио дипломатску депешу амбасадорке Србије у Бриселу Ане Хрустановић коју је послала Министарству спољних послова у Београду о састанку на којем је била са директором за спољне послове Рио Тинта.

„Ана Хрустановић извештава министарство да је на састанку констатовано да је тај директор веома задовољан како власт у Србији, односно Вучић и председница владе Ана Брнабић, води ствар са Рио Тинтом, и да су о свему обавештене компаније BMW, Мерцедес и Фолксваген, које су такође веома задовољне што то иде у добром смеру. Наводи се и да Рио Тинто намерава да прошири локације на којима ће ископавати литијум у Србији“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да власт у Србији крије све важне уговоре, попут оних о Ер Србији и продаји борског рудника, и да сваке три године продужава њихову тајност.

„Не смеју да објаве шта су потписали, јер су то колонијални уговори у којима је Србија на нивоу афричке земље из 18. века“, закључио је Гајић.