Народна странка

Гајић: Високи савет судства спроводи правно насиље

Гајић: Високи савет судства спроводи правно насиље

Посланик Народне странке Владимир Гајић изјавио је да одлазећи Високи савет судства „спроводи правно насиље и понаша се директно неуставно“ тиме што предлаже кандидате за председнике судова, јер по Уставном закону нема то овлашћење.

„Члан 7 став 2 Уставног закона је стриктан и јасан да Високи савет судства не може да ради. Закон каже да Високи савет судства више не може да предлаже председнике судова. Он и даље може да предлаже судије које се први пут бирају на судијску функцију“, рекао је Гајић на седници Одбора Скупштине Србије за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу.

„Не постоји овлашћење у Уставном закону по којем Високи савет судства може да предлаже председнике судова“, додао је Гајић.

Гајић је навео да су усвојене уставне промене и да је у току завршна фаза заокруживања нових правосудних тела на основу тих промена, а да Високи савет судства наставља да предлаже председнике судова, што је супротно и Уставном закону и духу Устава.

Високи савет судства поднео је Одбору Скупштине Србије за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу предлог за избор више председника судова.

Гајић је на седници одбора предложио да се та тачка скине с дневног реда, али је одбор већином гласова одбио тај предлог.