Народна странка

Гајић: Уставне промене бетонираће партијски утицај на правосуђе

Гајић: Уставне промене бетонираће партијски утицај на правосуђе

Потпредседник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да ће амандмани на Устав Србије, о којима ће 16. јануара грађани гласати на референдуму, „бетонирати политички и партијски утицај на правосуђе“.

„У Србији су судије навикле да слушају извршну власт, а уставним амандманима је учињен искорак ка томе да политика држи правосудни систем под потпуном контролом. Пресуде се више неће доносити у име народа, него ће вероватно морати да стоји ’у име Високог савета судства’, што је бесмислица“, рекао је Гајић Радио-телевизији Србије.

„Проблем је у томе што никада нисмо имали независно судство, а сада потпуно искључујемо парламент у избору судија и остављамо уском кругу људи да о свему одлучује. Судијски позив би требало да буде можда и најугледније звање, а данас грађани имају мало поверења у судство. То је и због система, а и зато што судије немају кредибилитет нити су га икада имале“, додао је Гајић.

Гајић је додао да, према неким истраживањима, чак 90 одсто грађана не зна у чему се састоје промене Устава Србије, а више од 50 одсто се није определило да ли ће изаћи на референдум.  

„Скупштина Србије нема политички легитимитет у пуном капацитету да би се ушло у процес уставних промена. Промене Устава у области правосуђа су најважније промене Устава, важније су само оне у вези са територијалним интегритетом државе, и зато није требало журити, него сачекати да после избора добијемо парламент који ће ближе одсликавати расположење грађана“, рекао је Гајић.

Гајић је оценио да су рефлектори јавности много више усмерени на судство, док је мање запажено прошло „задржавање совјетског војног хијерархијског система у тужилачкој организацији“.  

Гајић је позвао грађане да изађу на референдум и гласају против предложених промена Устава Србије.

Народна странка раније је саопштила да се противи амандманима на Устав Србије, а да би грађани слободно и по својој савести требало да одлуче да ли ће изаћи на референдум.