Народна странка

Гајић о Рио Тинту: Нема референдума о капитулацији

Гајић о Рио Тинту: Нема референдума о капитулацији

Председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да је референдум о руднику литијума код Лознице кукавичје јаје и порука власти и председника Србије Александра Вучића да ће „пустити Рио Тинто да отвори тај рудник“.

„Не може бити референдум о капитулацији земље и не може се референдум организовати на тако малој локацији, јер се рудник литијума тиче свих грађана Србије“, рекао је Гајић у емсиији „Утисак недеље“ на телевизији Нова С.

Гајић је истакао да заштита животне средине превазилази покрете и странке и тиче се свакога у Србији, и да нико нема право ни на какав ексклузивитет на питања животне средине .

„Прича да ће бити добро ако се уклони опозиција да не би сметала, то је шизофренија у којој се друштво бави опозицијом. У свакој нормалној критикује се власт, а опозиција је контролни механизам и институција демократског друштва. То је систем у којем се руши опозиција“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да се у Србији „истражује литијум на девет или десет места на основу истраживачког права, а да истраживачко право на литијум не значи готово ништа“.

„Кључна ствар се одиграла 2017. године када је влада Ане Брнабић, односно тадашњи министар Александар Антић, потписао меморандум о разумевању са Рио Тинтом, и то је први пут да је Рио Тинто дошао на највиши ниво, а следећи корак иза тога је предлог просторног плана за подручје на којем је предвиђен рудник литијума“, рекао је Гајић.

Гајић је, поводом залагања Народне странке за реваншизам, рекао да помирење Демократске странке и Социјалистичке партије Србије није дало резултат.

„Сада је потребно на љуту рану ставити љуту траву и забранити СПС, СНС и СРС“, рекао је Гајић.