Народна странка

Гајић: Одбити француско-немачки предлог јер води ка чланству Косова у УН

Гајић: Одбити француско-немачки предлог јер води ка чланству Косова у УН

Посланик и потпредседник Народне странке Владимир Гајић изјавио је да од Србије зависи чланство самопроглашеног Косова у УН и зато Београд не би требало да потпише ниједан документ који подразумева да неће ометати чланство Приштине у међународним организацијама, укључујући и УН, као што то предвиђа француско-немачки план.

„Србија је у лошем положају јер председник Александар Вучић нема озбиљну државну политику и не држи се права. Аргументи Србије су данас само правни и ако се њих држите, онда имате добру позицију. Када бисмо се држали међународног права и унутрашњег права, позиција би нам била мало опуштенија, јер су то аргументи које западни свет цени, ако још увек држи до својих вредности“, рекао је Гајић зрењанинској телевизији КТВ.

Гајић је додао да је Вучић у претходних десет година „пристао на много ствари које су од њега тражили Брисел и Американци“, а заузврат није добио ништа.

„То показује површност његове стратегије и тактике. Он је стално спреман на нове уступке, док албанска страна неће да се помери ни за милиметар. Тиме је Вучић навикао и косовске Албанце и међународне посреднике да је спреман да попусти када се нађе под притиском. Ако би Србија попустила по питању Косова и Метохије, тиме би показала спремност да попусти и на новим питањима која би могла бити отворена, а то је увек могуће“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да „ЕУ на целом Балкану подржава диктаторе“ не према њиховим врлинама, него према њиховим хендикепима, јер када човек има хендикеп, онда се с њим лакше манипулише.

„Шта ће им човек пун врлина кога не могу да уцењују“, додао је Гајић.

Гајић је рекао да је Вучић је добио подршку Запада када је пристао на Бриселски споразум којим је Србија на Косову и Метохији предала све осим признања независности, а није добила ништа заузврат.

„Вучић све време има велику подршку Американаца и Европске уније, чији представници хвале ’напредак Србије’ и не сметају им недостатак демократије, корупција и криминал, иако готово да више не постоји линија раздвајања власти и мафије у Србији“, додао је Гајић.

„Ништа то њима не смета ако ће да им преда оно што они траже, и онда га гледају као диктатора, али као диктатора који је са њима у добрим односима и онда нема никаквих проблема“, навео је Гајић.

Упитан о Декларацији о реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије, Гајић је одговорио да би све политичке странке требало да буду патриотске и да се то подразумева, и упитао зашто и друге странке нису подржале Декларацију.

„Питање патриотског односа према својој држави и њеним националним и државним интересима нигде није проблем, једино се у Србији то поставља као неки велики проблем“, рекао је Гајић.

„Зашто се сви не би сложили око неких питања, попут поштовања Устава Србије? Декларација се пре свега односи на подржавање неспорних правних принципа. Да ли је спорно да је Косово и Метохија део Србије, да ли је спорно да је Косово и Метохија део нашег културног и националног идентитета? Шта је ту спорно“, упитао је Гајић.

Гајић је навео да му је чудно што странке које су на изборима наступиле са Народном странком нису хтеле да потпишу декларацију, и додао да је то питање за расправу.