Народна странка

Гајић: Европрајд показао да Србија нема суверенитет

Гајић: Европрајд показао да Србија нема суверенитет

Посланик и потпредседник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да је начин на који је дошло до одржавања Европрајда у Београду показао да Србија „нема суверенитет“, јер се та манифестација одиграла пошто су на власт извршени притисци након што је МУП забранио шетњу.

„Влада Србије је 2019. године дала гаранције и тражила да у Београду буде одржан Европрајд, а то није могла да уради без одобрења председника Србије Александра Вучића, који је онда забранио тај скуп, а сада покушава да лиже своје ране. Геј популација је сада у лошијем положају него пре Европрајда. Непотребно је продубљен конфликт између мањине и огромне већине“, рекао је Гајић за Јуроњуз Србија (Euronews).

Потпредседник Народне странке је навео да је саопштење 22 амбасаде уочи Европрајда у којем се инсистира на одржавању те манифестације „колосални дипломатски скандал“.

Гајић је истакао да „вређање већине није начин да се реше проблеми у друштву“, и додао да тема манифестације нису били захтеви геј популације, него су теме биле „украјинска застава, санкције Русији и независност Косова".

„У последњих неколико година Прајд се у континуитету одржавао нормално и без сукоба. Мислим да ни ове године не би био  проблем да се одржавао локални Прајд, али је Европрајд идеолошка матрица накачена на глобалистичку политику и воук покрет који долази из англосаксонских држава и који доноси више проблематичних ствари“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да се у Србији у последњих 10 година, од када је СНС на власти, крше елементарна права прокламована Уставом, али да „никоме из Европе и Америке не смета што у Србији не постоје слобода медија и слободни избори“.

Посланик Народне странке је подсетио да је патријарх Српске православне цркве Порфирије рекао да "лично познаје људе из геј популације и да сматра да су неки од њих бољи људи од њега", и додао да патријарх „није ниједном речју дискриминисао геј популацију“.

„Патријарх је говорио на начин очекиван са становишта црквеног учења, а Вучић је после рекао да се не слаже ни са једном једином речју патријарха“, закључио је Гајић.