Народна странка

Гајић: Вучић неће расписати нове изборе у Београду да би их изгубио

Гајић: Вучић неће расписати нове изборе у Београду да би их изгубио

Потпредседник Народне странке Владимир Гајић изјавио је да председник Србије Александар Вучић нема ниједан разлог да „части опозицију“ новим изборима у Београду и да их сигурно неће расписати да би их изгубио.

„Ако се првенствено међународне околности буду кретале у правцу који не наноси штету Вучићу и ако не буду остварени његови катастрофични сценарији по којима нећемо имати шта да једемо, онда би он изборе могао да распише само да би уместо садашњих 48 одборника у Скупштини Београда имао рецимо 68 одборника“, рекао је Гајић у каналу „Тв лига“.

Гајић је додао да Вучић и председник ССП Драган Ђилас немају апсолутно никакве надлежности да се договарају о новим изборима у Београду.

„Градска изборна комисија је тек пре неколико дана објавила коначне резултате избора и сада су правно познати резултати избора и колико ко има одборника и сада почиње процедура по којој мора да се закаже седница градског парламента и да се види да ли постоји већина“, рекао је Гајић.

„Математички, већину од једног одборника имају СНС и СПС. Ако се испостави да нису у стању да формирају власт, онда ће Влада Србије увести принудну управу и након тога ће бити расписани избори, јер Скупштина Београда није могла да изабере градску власт“, додао је Гајић.

Гајић је навео да је то процедура, а није процедура да се о томе договарају Вучић и Ђилас, нити да се они договарају о термину избора, што је „све потпуно ван институција“.

„Од Вучића смо на то навикли, а сада је и самопрокламовани лидер опозиције сагласан да у томе учествује“, додао је Гајић.

Гајић је рекао да ће Народна странка у наредном периоду наступати самостално, а са осталим опозиционим странкама ће моћи да сарађује по неким питањима у парламенту.

Потпредседник Народне странке је истакао да се „не може лагати и измишљати о великим политичким питањима, као што су Косово и Метохија и увођење санкција Русији“.

„Можете да причате да ће просветни радници имати плату 850 евра, иако је то нереално, и људи ће преко тога прећи, јер се можда не разумете у економију или немате прецизне податке. Али, не можете у кампањи рећи ’не долази у обзир’ да уведемо санкције Русији и тако се приближити патриотском бирачком телу, а да после избора кажете ’принципијелно смо против, али ако мора, онда да подржимо Вучића у тој политици’“, закључио је Гајић.