Народна странка

Народна странка: Смањити цену тестова на ковид за децу при одласку у иностранство

Народна странка: Смањити цену тестова на ковид за децу при одласку у иностранство

Народна странка саопштила је данас да је неопходно смањити цену ПЦР или антигенских тестова на присуство вируса корона за децу у Србији, где су ПЦР тестови међу најскупљим у региону, као и ревидирати нека правила која важе при повратку деце из иностранства.  

„Према важећим прописима, они који планирају путовање за многе државе морају имати негативан ПЦР или антигенски тест, потврду о вакцинацији или прележаној ковид инфекцији. То представља значајне трошкове када се примени на породицу са децом која путује на одмор или другим поводом“, наводи се у саопштењу Одбора Народне странке за здравство.

Деца између шест и 16 година старости се у Србији још не вакцинишу и најчешће је тешко доказати да су евентуално имала ковид инфекцију, која је углавном асимптоматска, тако да за сада морају да раде ПЦР тест по цени од 9.000 динара или антигенски тест који кошта 3.500 динара, додаје се у саопштењу.

„Уколико породица са троје деце путује у државу која захтева ПЦР тест и за децу, под претпоставком да су родитељи вакцинисани, трошкови тестирања могу износити и до 54.000 динара“, наводи Народна странка.

То ствара додатни финансијски проблем за грађане који су прошле године уплатили одмор, а нису могли да га искористе због епидемиолошке ситуације, јер доводи у питање могућност да искористе заменске ваучере, пише у саопштењу.

„Таква ситуација ствара и потешкоће туристичким агенцијама, јер ће, ако грађани због додатних трошкова не остваре путовања, морати да им врате уплаћен новац до јануара 2022. године“, наводи се у саопштењу.  

„Потребно је омогућити ниже цене ПЦР и антигенског тестирања за децу, с обзиром да се деци препоручује боравак на мору због благотворног дејства јода, салинитета и сунца и укупног јачања имунитета, а и имајући у виду најаве да Србија иде у правцу колективног имунитета и вести да се поједини капацитети растерећују“, закључује се у саопштењу Одбора Народне странке за здравство.