Народна странка

Дијана Вукомановић:  Црним листама у Србији се прелази црвена линија дозвољеног

Дијана Вукомановић:  Црним листама у Србији се прелази црвена линија дозвољеног

„Предлог о увођењу доживотне казне за убице деце добио је подршку преко 160.000 грађана, али не и прилику да се нађе на дневном реду седнице Скупштине Србије, јер председница скупштине такав предлог држи у фијоци, а проблеме гура под тепих“, рекла је народна посланица и чланица председништва Народне странке Дијана Вукомановић за телевизију "Наша".

Она је додала да је неопходно у Скупштини отворити расправу на ову тему јер се тиме, између осталог, показује неопходна друштвена одговорност и подиже свест о заштити деце.

Говорећи о стању у друштву Вукомановић је истакла да је алармантна чињеница да се у овом тренутку праве такозване црне листе новинара, адвоката, интелектуалаца ... 

„Оног тренутка када се појаве црне листе са именима и презимена људи, то значи да смо прешли црвену линију иза које је све дозвољено и то ништа добро не може донети овом друштву“, рекала је Вукомановић и подсетила на убиства оних који су се налазили на сличним листама, попут Славка Ћурувије, Даде Вујасиновић и  Оливера Ивановића.

Народна посланица Народне странке као пример преласка „црвене линије“ навела је и насловну страну "Илустроване политике" као и излагање посланика СНС-а професора Марка Атлагића који је читао списак имена људи који су против председника Републике и указала да је такво ’обележавање’ недопустиво у демократском друштву коме Србија тежи.

Она је подсетила и да је председник САНУ Владимир Костић изразио бојазан да је стање у друштву такво да води ка „рату свих против свих“.

„Потребно је да изградимо системске механизме, да имамо свест о држави, да Србија буде сигурна кућа свих. Да мењамо чињеницу да у Београду више нисте сигурни док ходате улицом, јер држава није урадила свој посао. Те промене су могуће само кроз промену власти“.

На питање о масовном одласку грађана Србије у иностранство на рад, Вукомановић је истакла да је највећи проблем у томе што људи данас одлазе, а са њима из Србије се одлива  и огроман новац који је уложен у њихово школовање.

„Залажем се да људи остају у Србији, али и апелујем да ми морамо показати грађанску одговорност по свим питањима у држави. Не можемо очекивати од власти да се без тога промени, јер њима одговора да претварају грађане у јефтину радну снагу.“

Она је истакла да је српски народ кроз историју показао да је слободарски народ и да се на сваких десет година дешавају масовне демонстрације. Такви се догађаји могу очекивати и данас, али је много одговорније да власт, систем и стање у друштву мењамо кроз изборе, а не међусобним сукобима.

Вукомановић је навела и да би тзв. коначно решење косовског питања могло бити окидач за незадовољство и истакла да у овом тренутку нико не зна намере Александра Вучића у вези са даљим корацима ка решавању проблема Косова.

„Он своје намере не говори у јавности, нити у Скупштини где би о томе требало да се расправља. Он те намере држи у црној кутији, али, као и код авионских несрећа, када се несрећа догоди касно је да гледате у црну кутију и сазнајете ко је ту шта и коме рекао“, рекла је Вукомановић и позвала власт на озбиљан и конструктиван разговор са опозицијом, а пре свега у Скупштини Србије по овом питању.