Народна странка

Чиплић: Аутори уставних промена не би више смели да буду правници

Чиплић: Аутори уставних промена не би више смели да буду правници

Повереник Народне странке за Војводину и бивши судија Уставног суда Србије Светозар Чиплић изјавио је данас да сви правници који су асистирали и свесно учествовали у предлогу за промену Устава, више не би смели да буду део правничке професије нити да обављају послове правника.

Чиплић, који је и професор Правног факултета у Новом Саду, рекао је агенцији Бета да је усвајање предлога за промена Устава у Скупштини Србије заправо „крешендо једног политичког и уставног галиматијаса којим нас је режим несебично частио".

"Скупштина је расправљала, а потом се изјашњавала о једном фантомском тексту, који је био насловљен као Предлог за промену Устава Републике Србије, али у њему осим навођења чланова које би требало мењати, као и образложења зашто су потребне промене Устава, сама решења како би те промене требало да изгледају не постоје", навео је Чиплић.

Влада Србије је поднела, додао је Чиплић, а посланици усвојили предлог за пормену Устава без кључне садржине – како ће саме промене изгледати.

"Када се предлаже промена највишег правног акта сваке државе, онда је неопходно да такав предлог садржи три елемента – шта мењати, због чега мењати и напокон и најважније, како садржински мењати", нагласио је Чиплић.

Према његовим речима, овај трећи круцијални део не постоји и власт је по ко зна који пут исказала непоштовање права, али и непоштовање грађана, "подмећући им овим празним актом кукавичије јаје уставних промена за које не знамо у ком правцу ће ићи и како ће изгледати".

"Власт јесте 2018. године исказала на један перфидан начин намеру у ком смеру би она волела да иду уставне промене, кроз један неформалан начин, који садашњи Устав не познаје – то је такозвани Радни текст амандмана Министарства правде", рекао је Чиплић.

Министарство правде се, међутим, у прописаном поступку за промену Устава не помиње, нема никакву улогу, па је и овај радни текст ништаван за било коју употребу, а понајмање за некакву јавну расправу, додао је Чиплић.

"Мишљења која је испровоцирао поменути радни текст су били протести и неслагање с једним перфидним покушајем извршне власти, и тај одијум јавности који је неформално и неовлашћено писаније Министарства правде изазвао, никако се не може назвати нити сматрати јавном расправом. Предмет јавне расправе могу бити само овлашћена предложена решења надлежних субјеката, а никако неформални радни текстови", објаснио је Чиплић.

Упитан да ли ће уставне промене омогућити независност и самосталност судства и тужилаштва, Чиплић је одговорио да ће уставне промене само повећати утицај политичке власти.

"Кључна решења, која су ’осмишљена’, заправо су ишла на повећање утицаја политичке власти, пре свега скупштине, на Високи савет судства и Државно веће тужилаца који би правосуђу требало да обезбеде што је могуће виши степен самосталности и независности од законодавне и извршне власти", истакао је он.

Напоменуо је да се уставним променама предвиђа и дисциплински поступак против судија који против њих може да покрене министар правде.

"Заправо, жељене промене би довеле до успостављања једне врсте неформалне одговорности и аутоцензуре правосуђа у односу на законодавну и извршну власт", казао је професор Чиплић.

Скупштина Србије усвојила је у понедељак предлог за промену Устава.